fbpx
Skip to main content
Milena i Iva

GRUDVA KOJA SE PRETVORILA U LAVINU: Svaka treća devojka u Srbiji je doživela neželjeno dodirivanje

Foto: Youtube printscreen/Balkan u licima-Balkan u licima
Datum 16. januar 2021. godine ostaće zapisan kao istorijski trenutak za srpsko društvo!

Kakav god bio ishod grupne tužbe glumica protiv učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, posle ovog slučaja više ništa neće biti isto! On je pokazao koliko je raširen problem seksualnog uznemiravanja na Balkanu i kako se društvo do sada loše nosilo sa tim!

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

SRBIJA SE BLIŽI CIFRI OD 500.000! Naša zemlja zauzima fenomenalnu drugu poziciju u Evropi po broju vakcinisanih

SRBIJA SE BLIŽI CIFRI OD 500.000! Naša zemlja zauzima fenomenalnu drugu poziciju u Evropi po broju vakcinisanih

PROLEĆE NA SNAZI SAMO DANAS, OD SUTRA PONOVO ŠALOVI I RUKAVICE: Pred nama četiri dana vremenske vrtoglavice

PROLEĆE NA SNAZI SAMO DANAS, OD SUTRA PONOVO ŠALOVI I RUKAVICE: Pred nama četiri dana vremenske vrtoglavice

Datum 16. januar 2021. godine ostaće zapisan kao istorijski trenutak za srpsko društvo! Tog dana je glumica Milena Radulović rešila da istupi u javnost i ispriča kakvo je seksualno zlostavljanje trpela od strane učitelja glume, Miroslava Mike Aleksića.

Milena je, zapravo, samo deo grupe od šest devojaka koje su podnele prijavu protiv ovog muškarca. Ubrzo nakon njih, policiji se javilo još 20 žena koje tvrde da su Aleksićeve žrtve.

Nakon toga, fakulteti širom Balkana otvorili su posebne odeljke na svojim sajtovima i pozvali studentkinje da prijave svako nedolično ponašanje profesora. Neki influenseri su na svojim storijima kačili ispovesti svojih pratilaca o seksualnom uznemiravanju sa sve navođenjem imena profesora. Grudva koju je bacila Milena, pretvorila se u lavinu.

- Kada neka žrtva istupi sa svojom pričom i kada podeli iskustva sa seksualnim zlostavljanjem, to je vrlo motivišuće za još neke žrtve koje su imale slična iskustva. Jer na taj način shvataju da zapravo nisu same u svemu tome - izjavila je psihoteraputkinja Ivana Beličević. Hešteg #nisisama je postao viralan upravo zbog ovog slučaja.

- Pojavila se i fb stranica "Nisam tražila" na kojoj su dramske umetnice iz BiH počele da pričaju o svojim sličnim iskustvima, na to su se javile i glumice iz Hrvatske - objasnila je Ksenija Kordić iz hrvatske feminističke organizacije Femrevolt.

Dva profesora sa hrvatskih fakulteta su već suspendovana

- U trenutku dok ovo govorim, zagrebačka akademija umetnosti dobila je već 17 prijava na mejl koji su ostavili za studente i, verovali ili ne, većina nije anonimna, 10 su potpisane imenom i prezimenom - rekla je novinarka koja prati ovaj slučaj, Jovana Gligorijević, inače članica grupe "Novinarke protiv nasilja nad ženama".

Na zagrebačkom Filozofskom i Veterinarskom fakultetu već su suspendovana dva profesora. Ovakav odjek i rasprostranjenost problema iznenadio je i same žrtve.

Društvene mreže su preplavile ispovesti žrtava, koje su pisale o "pipkanju na času fizičkog", "šljepkanju po zadnjici da bi učenica brže trčala" i upadanjem dečaka u ženske svlačionice. Pojedini dečaci su pisali o tome kako su i sami bili maltretirani od strane drugih dečaka, ukoliko nisu želeli da učestvuju u "vaćarenju" devojčica i gledanju porno filmova.

Ovaj slučaj je pokrenuo gomilu važnih pitanja: šta se sve smatra seksualnim uznemiravanjem, kome je sve dozvoljeno da radi kao predavač mladima i da li roditelji dovoljno komuniciraju sa svojom decom?

Znamo li šta je uopšte seksualno uznemiravanje i silovanje?

Komentari na mrežama su pokazali da mnogi ni ne znaju šta sve spada u seksualno uznemiravanje i silovanje, pa su tako neki pisali: "zar silovanje može biti više puta?", "da nije dala povod, možda je ne bi ni silovao", "pipkanje nije silovanje".

Polno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo orkuženje. Dakle, tu spada dobacivanje, oblizivanje, neadekvatno komentarisanje našeg tela sa nekom seksualnom konotacijom, dodirivanje, štipanje, gestikulacija, facijalna ekspresija, kompletan govor tela koji ima neku seksualnu konotaciju, slanje poruka sa seksualnim sadržajem ili fotografijama što kod osobe izaziva neprijatnost ili osećanje straha.

Silovanje je zakonom definisano kao prinuda na obljubu ili njom izjednačen čin, upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo te osobe ili njoj bliskog lica. Umišljaj je sastavni deo ovog dela, tj. počinilac se na njega spremao i planirao. Zakon prepoznaje i lakši oblik silovanja, kog razlikuje samo vrsta prinuda, tj. u ovom slučaju se žrtvi preti da će otkriti nešto što bi pretilo njenoj časti i ugledu ili nekim drugim zlom.

Koliko je seksualno uznemiravanje često u Srbiji?

Prema rezultatima istraživanja koje je Autonomni ženski centar sproveo pre par godina, čak 80 odsto mladih u Srbiji je doživelo neku vrstu polnog uznemiravanja (najčešće nazivanje neprimerenim nadimcima).

Svaka druga devojka doživljava neželjeno slanje poljubaca, zviždanje, oblizivanje i dobacivanje. Neželjene poruke, fotografije i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 60% devojaka i 30% momaka.

Naročito zabrinjava činjenica da je svaka treća devojka doživela neželjeno dodirivanje, pipkanje i štipanje.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd