fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

"DOŠLO JE DO PROBOJA IMUNITETA" Virus našao način da zaobiđe sve prepreke, brojevi ponovo divljaju

Foto: Profimedia
Ipak u jednoj starosnoj grupi postoji pomak u vakcinaciji

Poslednjih mesec dana, ali i duže, skoro je stala vakcinacija sa prve dve doze u Srbiji, potvrđuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Epidemiolozi su očekivali da će mnogi iskoristiti leto i povoljnu epidemiološku situaciju da se zaštite od virusa korona i da Srbija mirnije uđe u jesen.

DECA SU SUPERPRENOSIOCI I SVE ČEŠĆE OBOLEVAJU: Dr Đerlek pozvao najmlađe na vakcinaciju, još smo daleko od kolektivnog imuniteta!

DECA SU SUPERPRENOSIOCI I SVE ČEŠĆE OBOLEVAJU: Dr Đerlek pozvao najmlađe na vakcinaciju, još smo daleko od kolektivnog imuniteta!

KRIZNI ŠTAB NAJAVIO - NOVE MERE SE NEĆE SVIDETI GRAĐANIMA: Očekuje se najjači udar delta soja

KRIZNI ŠTAB NAJAVIO - NOVE MERE SE NEĆE SVIDETI GRAĐANIMA: Očekuje se najjači udar delta soja

NA GRANICI ZADRŽAVANJA 120 MINUTA: Leto odlazi, ali gužve još ne jenjavaju

NA GRANICI ZADRŽAVANJA 120 MINUTA: Leto odlazi, ali gužve još ne jenjavaju

Da sve manje ljudi "zavrće rukav" za prve dve doze pokazuju podaci Instituta Batut. Upoređujući zvanične brojke od 4. avgusta i mesec dana kasnije 3. septembra, pokazalo se da je za poslednjih mesec dana neznatnog pomaka bilo samo u vakcinacije dece i mladih.

U starosnoj grupi do 17 godina pre mesec dana, prema podacima Batuta bilo je samo 0,31 odsto vakcinisanih, dok je sada u toj starosnoj grupi vakcinisan jedan odsto populacije, što je povećanje za oko 0,7 odsto.

I u populaciji mladih od 18 do 24 godine, koji se najviše kreću, izlaze i druže, pre mesec dana obuhvat je bio 15,77 odsto, dok je sada 15,9 odsto.

Epidemiolozi kažu da je neodazivanje na vakcinaciju mladih, ali i nepoštovanje mera ubrzalo širenje virusa, te je novi talas stigao ranije nego što se očekivalo. Kovid ambulante sada su pune mladih ljudi, a mladih je sve više i u kovid bolnicama. 

vakcinacija
Foto: Profimedia

 

Najveći odziv za vakcinaciju kod starijih 

U starosnoj grupi od 25 do 49 godina skoro da nema nikakvih promena u odnosu na pre mesec dana. Prema podacima Batuta, procenat vakcinisanih nije se menjao u poslednjih mesec dana i iznosi 34,2 odsto. Isto je i u starosnoj grupi od 50 do 59 godina - 50 ,9 odsto.

Stariji sugrađani koji su želeli da se vakcinišu masovno su na vakcinalne punktove otišli na početku vakcinacije, te se brojke i kod njih nisu menjale u poslednjih mesec dana.

Sa dve doze u starosnoj grupi od 60 do 69 odsto vakcinisano je 66,6 odsto stanovništva, dok je starijih od 70 godina vakcinisano 69,6 odsto.

Kon: Došlo je do proboja imuniteta

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se vrh novog talas očekuje u prvih deset dana septembra, ali nije želeo da se upušta u matematičke proračune koliki bi maksimalan broj zaraženih bio na dnevnom nivou.

Naveo je da nevakcinisanje mladih direktno nastavlja pandemiju i doprinosi većoj cirkulaciji virusa. 

- Svojevremeno sam rekao da će u ovom talasu biti između 1.000 i 2.000 zaraženih na dnevnom nivou, a evo već sada smo prošli taj broj. Kada sam to govorio nisam bio svestan i nisam znao da dolazi do proboja imuniteta - ono što se dešava u Izraelu, da obolevaju i vakcinisani - naveo je on. 

Napominje da virus tako cirkuliše i kroz vakcinisane i time omogućuje da se zarazi veći broj ljudi.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd