fbpx
Skip to main content
Krit, Grčka

DETALJI TRAGEDIJE NA KRITU: Sin gledao kako kupola pada na oca - na ostrvu ima i srpskih državljana!

Foto: Facebook
Na grčkom ostrvu Krit, koje je pogodio zemljotres magnitude 6 stepeni po Rihterovoj skali, nalazi se mali broj srpskih državljana, potvrđeno je iz Jute.

Identifikovan je muškarac koji je danas stradao u zemljotresu na Kritu kada je na njega pala kupola u Crkvi Svetog Ilije, gde je izvodio radove. Nesrećni čovek (62) je na posao došao sa sinom, koji je u potresu teško povređen.

REGIONU PRETI CUNAMI! Izdato HITNO upozorenje nakon potresa u Grčkoj

REGIONU PRETI CUNAMI! Izdato HITNO upozorenje nakon potresa u Grčkoj

PRVA ŽRTVA RAZORNOG ZEMLJOTRESA U GRČKOJ! Čovek poginuo u Crkvi Svetog Ilije, kupola se srušila na njega

PRVA ŽRTVA RAZORNOG ZEMLJOTRESA U GRČKOJ! Čovek poginuo u Crkvi Svetog Ilije, kupola se srušila na njega

SERIJA SNAŽNIH ZEMLJOTRESA U GRČKOJ! Tlo ne miruje - RUŠEVINE svuda, narod u panici (FOTO/VIDEO)

SERIJA SNAŽNIH ZEMLJOTRESA U GRČKOJ! Tlo ne miruje - RUŠEVINE svuda, narod u panici (FOTO/VIDEO)

Kako javljaju grčki mediji, u zemljotresu je stradao otac dvoje odrasle dece, koji je nedavno dobio i unuče. Sa jednim od sinova je jutros došao da izvodi radove na obnovi crkve, kada je tlo počelo da drhti. Od siline potresa kupola se sručila i zatrpala nesrećnog čoveka i njegovog sina. Za oca nije bilo spasa, a sin je iz ruševina izvučen i sa teškim povredama prevezen u bolnicu.

Crkva
Crkva Svetog Ilije kod koje je stradao muškarac
Foto: Facebook

Gradonačelnik Vianosa, Nikos Stavrakakis kaže da je lično poznavao žrtvu. Išli su zajedno u školu i družili su se.

- Nažalost, moj dragi prijatelj, drug iz klupe, stradao je u crkvi Svetog Ilije u Arkalohoriju. Sa sinom je radio u bogomolji kada je počelo da trese. Kupola je pala na njega. Koliko znam njegov sin i još jedan čovek su bili zatrpani, ali su izvučeni i prebačeni u bolnicu. Sin je u stanju šoka, bio je pored oca kada se sve to desilo - tvrdi Stavrakakis.

Iako je sezona završena i nema čarter letova do grčkog ostrva, Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da tamo sigurno ima srpskih državljana. "Još uvek nemamo podatke o broju naših građana na Kritu, još čekamo informacije od vodiča. Videćemo koja su oštećenja i da li možemo da vratimo ljude. Uvek postoji mogućnost evakuacije trajektom do Atine", rekao je Seničić. Podsetimo, jedna osoba je poginula, a najmanje devet je povređeno posle snažnog zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Grčku.

Potres se dogodio 20 kilometara jugoistočno od grada Iraklion, na dubini od dva kilometra. Najbliže naselje epicentru je Ano Arhanes, koje ima 3.900 stanovnika. Ono je od mesta zemljotresa udaljeno deset kilometara.

On navodi da je stradali čovek rodom bio iz sela Marta Vijanou. Predsednik Mesne zajednice kaže da je njihov prijatelj otišao da izvodi radove na crkvi koja je bila oštećena u prethodnim potresima.

- Crkva je bila dosta oštećena u prethodnim potresima. On i njegovi radnici su krenuli da rade pre izvesnog vremena na obnovi crkve i eto, dok su radili, tlo je ponovo zatreslo - rekao je Kostas Margaritarakis i dodao da je stradali Grk godinama sa porodicom živeo u gradu Iraklionu.

Ljudi koji su ga poznavali kažu da ne mogu da veruju kakva je tragedija zadesila porodicu. Svedoče da je stradali muškarac pre samo par meseci ostao bez majke.

Podsetimo, jutros su tri jaka zemljotresa potresla područje Krita, najjači 5,8 stepeni po Rihteru. U zemljotresu je povređeno 11 osoba i pričinjena je velika materijalna šteta. Na području Irakliona mnogi objekti su nebezbedni za život i mnogo porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Na ulicama, kako prenosi Cretalive, moguće je videti cigle, slomljeno staklo i šut, a građani i dalje čekaju napolju i ne smeju da se vrate u svoje domove.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd