fbpx
Skip to main content
Kafić

DA LI ĆE BAKŠIŠ U SRBIJI BITI OBAVEZAN? Šta to konkretno znači i hoće li skočiti cene u lokalima

Foto: Profimedia/ilustracija
Ugostitelji i poreznici već dugo pokušavaju da nađu "zajednički jezik" kada je u pitanju tretman napojnica, odnosno bakšiša.

U Srbiji su, trenutno zakoni takvi da je strogo kažnjiv svaki višak novca koji se zatekne u ugostiteljskim objektima, odnosno u novčanicima konobara ili u kasi.

"NAZIVAJU ME USTAŠOM, KOLJAČEM SRPSKOG NARODA" Dr Milanko Šekler dobija gnusne pretnje od antivaksera

"NAZIVAJU ME USTAŠOM, KOLJAČEM SRPSKOG NARODA" Dr Milanko Šekler dobija gnusne pretnje od antivaksera

POZNATO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO KRAJA SEPTEMBRA: Vikend kao iz snova, zatim sledi prava vremenska klackalica

POZNATO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO KRAJA SEPTEMBRA: Vikend kao iz snova, zatim sledi prava vremenska klackalica

SRPSKI NAUČNIK IZ AMERIKE OTKRIO: Poznato kako će se pandemija završiti, ovo je peti korona virus

SRPSKI NAUČNIK IZ AMERIKE OTKRIO: Poznato kako će se pandemija završiti, ovo je peti korona virus

Prema nedavnim najavama iz Ministarstva finanasija, Srbija bi uskoro mogla da propiše da bakšiš za ugostitelje postane obavezan i da ulazi u fiskalni račun. Pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa

Na ovakve najave reagovali su vlasnici kafića, konobari i gosti koji su otkrili zašto misle da bi ova odluka bila dobra, a koje su njene loše strane. 

"MI VEĆ SADA RADIMO SAMO ZA BAKŠIŠ"

Da je bakšiš od 20 odsto pravilo gotovo svuda u svetu gde je radila i da bi ga trebalo uvesti i  u Srbiji, smatra konobarica Dragana J. iz Beograda. 

- Fiksne plate i dnevnice konobara u Srbiji su male, zbog čega oni zapravo žive od bakšiša. Svakako ga zarađuju svojim osmehom i ljubaznošću, ali jeste olakšanje kada znate da ćete neki deo bakšiša, makar to bilo 10 odsto, sigurno dobiti. Poenta bakšisa po restoranima i barovima je da je ugostiteljima i vlasnicima dozvoljeno da konobare plate ispod minimalca, pa da to kompezuju preko napojnice. Ipak, ovom odlukom ne mogu svi da budu zadovoljni. Pretpostavljam da bi mušterijama to bilo u redu pod uslovom da se cene ne menjaju, ali onda je pitanje šta će na to reći vlasnici kafića - kaže Dragana J. 

Novac
Foto: Profimedia

NA SPLAVOVIMA VEĆ IMAJU BAKŠIŠ I DO 300 EVRA ZA VEČE

Ipak, postoje konobari koji smatraju da ovo ne bi bila dobra odluka, jer bi tako zapravo zaradili manje nego što trenutno zarađuju, i to upravo od bakšiša. 

- Konobari u kafićima se "oderu" od posla da bi zaradili za bakšiš koji je 2.000 ili 3.000 dinara. To je njihova prava zarada, čak i vikendom, posebno ako sve dele između sebe. Ali, konobari na splavovima uzimaju 200 do 300 evra za jedno veče, samo od bakšiša. Pitanje je da li bi tako bilo kada bi gosti znali da je bakšiš već uključen u cenu. Njima ne bi odgovaralo da se ova odluka donese - smatra Igor Matić, konobar iz Beograda. 

splav
Foto: Profimedia/ilustracija

ŠTA KAŽU IZ MINISTARSTVA?

Kako su iz Ministarstva finansija potvrdili, odluka o uvođenju obaveznog bakšiša još uvek se razmatra. 

- Da bi se donela takva odluka, potrebno je dugoročno razmatranje koje je trenutno u toku. Za sada nemamo nikave detalje, sve je na nivou ideje. Kada budemo imali više informacija, izaći ćemo u javnost - rekli su iz ministarstva. 

GAZDE NEĆE DA PLAĆAJU NOVI POREZ

Petar Rašić, vlasnik jednog od objekata, kaže da su vlasnici dovoljno u problemu zbog prethodnog zatvaranja kafića, nedostatka radne snage i poskupljenja hrane i pića, da bi mogli da podnesu i to da spuste cene, kako bi konobari imali bakšiš. 

- Cene na račun bakšiša ne možemo da umanjujemo. Naravno, gosti će možda ređe posećivati restorane ukoliko računi budu veći. Još jedan od problema sigurno bi bilo plaćanje poreza na dodatu vrednost, ako bakšiš bude na fiskalnom računu, jer pretpostavljam da je to jedini način da bude obavezan. To je opet novi namet, nova administracija, da bi konobari nekako dobili napojnicu kojiu i inače dobijaju, samo sada na kraju meseca. Pritom, sigurno bi se tu postavilo pitanje da li je neko nekoga tu potkradao, jer to je uvek slučaj - kaže Petar.

JEDNI GOSTI ZA, A DRUGI PROTIV

Čest gost kafića i kafana u Beogradu Janko Obradović, kaže da nema ništa protiv da se uvede obavezan bakšiš za konobare.

- Ova odluka bi bila dobra i nemam ništa protiv. Inače uvek ostavljam između 10 i 20 preko računa. Znam da konobari zapravo žive od toga, a da neki ljudi uopšte ne ostave ništa, pa bi se to na ovaj način rešilo. Pogotovu sada, kada su konobari pogođeni situacijom zbog korone. Naravno, trebalo bi da se vodi računa da zbog toga ne padne kvalitet usluge i da konobari nastave da se trude. Ne bi bilo loše da se uvede kontrola i da se bakšiš ne oporezuje - kaže Janko.

Ipak, Petra Janković iz Beograda smatra da bakšiš ipak ne bi trebao da se uvede kao obavezan, i to iz više razloga.

- Nisam za to da bakšiš bude obavezan. Trudim se da uvek ostavim nešto, osim u slučajevima kada je neko neljubazan. Nisam za to da bakšiš bude obavezan, želim sama da odaberem da li hoću ili neću da ostavim napojnicu. Osim toga, nemam poverenja da će novac ostavljen preko računa zaista završiti u rukama konobara ili će ga uzeti vlasnici. Svaki gost bi trebalo sam da odlučuje o tome. - kaže Petra Janković.

REŠENJE ZA KAZNE PORESKE INSPEKCIJE?

Po važećim zakonima, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara. Zbog toga, poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" predlaže da se bakšiš limitira na cifru od 10 odsto računa i da se registruje u kasi i pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa.

- Ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana - objašnjavaju iz ovog udruženja.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd