fbpx
Skip to main content
vreme

Čeka nas APSOLUTNO LUDA nedelja: Od VRELIH letnjih dana do OLUJNIH UDARA, spremite se

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Kalendarski smo još pre više od mesec dana zakoračili u jesen, sva je prilika da nas prave letnje temeprature u Srbiji očekuju i u narednim danima.

Kako najavljuju meteorolozi i tokom sledeće nedelje zadražaće se visoke temperature na teritoriji naše zemlje sa vrednostima daleko izdan proseka za ovo doba godine, od 22 do čak 26 stepeni Celzijusovih, a veoma toplo bi trebalo da bude sutra, za kada maksimalna prognozirana temperatura iznosi čak 28 stepeni.

LUDO VREME U SRBIJI: Leto uzvraća udarac, evo do kada će trajati!

- Na visinama imamo izraženo južno i jugozapadno strujanje vazduha, koje uslovljava priliv osetno toplijeg vazduha koji nam dolazi sa severa Afrike. Ovakve vremenske prilike biće praćene jakim olujnim udarima - objašnjava prgnostičar RHMZ-a Mirjana Gulin.

Beograd
Beogradske ulice
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako objašnjava, ova kombinacija visokih temperatura i jakih vetrova u meteorologiji je poznata kao "efekat fena".

Naime, u mnogim delovima sveta vetar ima fenske karakteristike, jer donosi osetniji porast temperature vazduha i snižava vlažnost vazduha. Ovaj vetar duva u brdsko-planinskim predelima.

EKOLOŠKA KATASTROFA U SRBIJI! Paljenje njiva UZELO DANAK - uništen RETKI PRIRODNI BISER naše zemlje! (FOTO)

Nastaje kada se sa jedne strane formira anticklon ili viši pritisak, a sa druge strane planine ciklon ili niži vazdzušni pritisak.

Beograd
Foto: Profimedia

- Usred fenskog efekta u planinskim predelima zapadne i jugaozapadne Srbije očekuje se jak južni i jugozapadni vetar, dok će u košavskom području biti prisutan jugoistočni - kaže Mirjana Gulin.

Za NEVERICU kakvo nas vreme očekuje za vikend: Subota topla, a u nedelju pravi ŠOK

Mnogi pitaju da li ćemo nakon fenskog efekta i ovako visokih temperatura osetiti i neke zdravstvene posledice i ta bojazan je opravdana, naročito jer nam večeras sledi još jedan šok, kada se kazaljeke na satu vraćaju unazad. Više o uticaju pomeranja kazaljki na satu i ovakvom vremenu pročitaje u odvojenoj vesti.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd