fbpx
Skip to main content
kapela

ALBANCI SE PONOVO RUGAJU SRPSKIM SVETINJAMA: Pravoslavnu kapelu pretvorili u JAVNI TOALET I SMETLIŠTE! (FOTO)

Foto: Tanjug/Eparhija rasko-prizrenska
Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela u Prištini pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više pravoslavnih grobova zaraslo je u korov, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

Takvo stanje postoji i pored toga što se o groblju navodno brine opštinska komunalna služba i što groblje obezbeđuje plaćeni čuvar, navode iz Eparhije raško-preizrenske.

- Pilikom obilaska pravoslavnog groblja u Prištini, jerej Saša Mitrović naišao je na tužnu i mučnu sliku. Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela, pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više grobova zaraslo je u korov - stoji u saopštenju.

Ove slike pokazuju sličnu situaciju kao u hramu Hrista Spasa u centru grada, gde je Eparhija Raško-prizrenska nedavno odlučila da očisti svoj hram, na što je reagovala opština Priština i poslala inspekciju koja je (bez ikakvog naloga) zabranila dalje čišćenje hrama.

crkva
Foto: Tanjug/Eparhija raško-prizrenska

- Budući da se uskoro približavaju Mitrovdanske zadušnice i da će brojni vernici iz Prištine od kojih većina nije u mogućnosti da slobodno živi u svom rodnom gradu i vrati se u njega, posetiti svoje grobove Eparhija će morati da organizuje čišćenje i grobljanske kapele i groblja - navodi se u saopštenju.

Eparhija postavlja i pitanje da li će gradonačelnik Prištine ponovo biti revnosan da pošalje ponovo inspekciju i spreči čišćenje hrama kao što je do sada bio revnosan u nepreduzimanju bilo kakvih mera da se hrišćanski pravoslavni objekti u gradu koriste kao javni toalet.

Episkop Teodosije je izjavio da je mučno i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova i Metohije u 21. veku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti.

- To je zastrašujući odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi. Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti nedavno je u intervjuu KIM radiju izjavio da opština nije zadužena da proverava da li se verski objekti skrnave i oštećuju, pa zato ništa nije preduzeto prilikom skrnavljenja i podmetanjanj požara u hramu Hrista Spasa - rekao je vladika Teodosije.

Teodosije je naglasio da Crkvu niko ne može da spreči da čuva dostojanstvo svojih objekata od onih koji ih uporno skrnave.

- Ovakve zloupotrebe verskih sloboda predstavljaju sramotu za kosovsko društvo - rekao je on.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd