fbpx
Skip to main content
Vakcinacija dece

ALARMANTNA SITUACIJA NA JUGU SRBIJE! Koronom zaraženo sve više dece - za njih se otvara posebna ambulanta

Foto: Profimedia
Virus se sve više i brže širi i u leskovačkim školama.

Članovi gradskog Štaba za vanredne situacije ocenili su da je epidemiološka situacija u Leskovcu prešla u vanrednu, a zbog sve većeg broja zaražene dece odlučeno je da se otvori posebna kovid ambulanta koja će biti namenjena najmlađim pacijentima.

KORONA NEMILOSRDNO NAPALA NAŠE NAJMLAĐE: Beba od 18 dana i devojčica od pet meseci zaražene virusom

KORONA NEMILOSRDNO NAPALA NAŠE NAJMLAĐE: Beba od 18 dana i devojčica od pet meseci zaražene virusom

SRPSKI DOKTOR RAZVIO "RAKETNU VAKCINU": Štiti više godina, čak i od mutacija virusa

SRPSKI DOKTOR RAZVIO "RAKETNU VAKCINU": Štiti više godina, čak i od mutacija virusa

OVAJ GRAD U SRBIJI PRETI DA POSTANE NAJVEĆE ŽARIŠTE! Situacija sve gora iz dana u dan

OVAJ GRAD U SRBIJI PRETI DA POSTANE NAJVEĆE ŽARIŠTE! Situacija sve gora iz dana u dan

Prema podacima leskovačkog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Jablaničkom okrugu, samo u poslednja dva dana, od virusa korona obolelo je 770 ljudi, a od tog broja 471 pacijent je iz grada na Veternici. U poslednje dve sedmice na teritoriji okruga potvrđeno je 1842 slučaja infekcije, a u Leskovcu 1225. Najveći broj zaraženih registrovan je u porodičnim klasterima, ali i u velikim kolektivima.

Vršilac dužnosti direktora leskovačkog ZZJZ dr Ivan Sokolović je rekao da trenutno najveći broj zaraženih ima fabrika "Aptiv" gde je infekcija potvrđena kod 675 radnika. U "Juri" su registrovana 423 obolela, dok opaki virus nije zaobišao ni Ustanovu za odrasle i starije gde za sada ima 97 zaraženih osoba.

Virus se sve više i brže širi i u leskovačkim školama. Tako je na području okruga, od početka školske godine, registrovano 437 zaraženih učenika što predstavlja čak 39 odsto prijavljenih slučajeva od početka epidemije.

VAKCINA

Na području Leskovca vakcinisana je polovina stanovništva, a zbog toga stručnjaci ukazuju na činjenicu da nevakcinisani građani doprinose opstanku i širenju virusa. Zato se apelovalo na njih "da shvate da prave problem ukupnoj populaciji, a posebno onima koji, iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu".

U poslednja četiri dana obolela su 222 đaka, a u minula dva dana 114. Prema rečima epidemiologa najviše obolelih je uzrasta od 15 do 19 godina, ali se beleži rast i kod dece u osnovnim školama kao i u predškolskim ustanovama.

Zbog toga je gradski Štab za vanredne situacije odlučio da se u Dečijem dispanzeru, u prostorijama "sportske medicine", otvori kovid ambulanta za pacijente predškolskog i školskog uzrasta.

Bez obzira na poražavajuće podatke, osnove škole nastavljaju sa redovnim radom, a od ponedeljka stupa na snagu rešenje prema kome odeljenje prelazi na onlajn nastavu ako se u njemu registruje troje i više zaražene dece. Kako je ranije saopšteno, učenici svih leskovačkih srednjih škola prelaze na "drugi model" odnosno na kombinovanu nastavu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da su škole opremljene svim neophodnim dezinfekcionim sredstvima uz ocenu da "poštuju propisane mere u okviru strategije ublažavanja rizika od transmisije virusa". On je podsetio da je ključna dosledna i ispravna upotreba maski, održavanje fizičke distance, higijena ruku, redovno čišćenje i dezinfekcija prostora i saradnja škola sa nadležnom zdravstvenom službom.

Zbog rasta broja pacijenata kojima je neophodno bolničko lečenje, pored infektivnog i grudnog odeljenja, od danas je u kovid sistemu i fizikalna medicina, a od ponedeljka se očekuje da se Kovid bolnica proširi i na odeljenja zavisnosti i psihijatrije.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd