fbpx
Skip to main content
Vakcinacija, mapa

BLIŽI SE DAN POVRATKA U NORMALAN ŽIVOT! Donosimo vam SPISAK gradova koji ispunjavaju kriterijum od 50 odsto vakcinisanih

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
- Moramo bolje da bismo vratili život - navela je premijerka Srbije Ana Brnabić

Još 6 gradova i opština prešlo je prag od 50 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva. To su Medveđa, Zrenjanin, Svrljig, Zaječar, Šabac i Sombor, kojima je Ana Brnabić, predsednica Vlade, čestitala na Tviter nalogu, ali i premijerku zabrinjava činjenica da smo i dalje, na državnom nivou, ispod 50 odsto.

"TREĆA DOZA JE NEIZVESNA" Nesvakidašnji stav zvaničnika SZO o anti-kovid imunizaciji

"TREĆA DOZA JE NEIZVESNA" Nesvakidašnji stav zvaničnika SZO o anti-kovid imunizaciji

DIREKTOR SZO U SRBIJI UPOZORAVA: Očekujem novi talas epidemije, a težina će zavisiti od nekoliko stvari

DIREKTOR SZO U SRBIJI UPOZORAVA: Očekujem novi talas epidemije, a težina će zavisiti od nekoliko stvari

FAJZER USKORO ZA UZRAST OD 12 DO 15 GODINA I KOD NAS: Čeka se samo ODOBRENJE - šta će sve biti potrebno da bi se deca vakcinisala?

FAJZER USKORO ZA UZRAST OD 12 DO 15 GODINA I KOD NAS: Čeka se samo ODOBRENJE - šta će sve biti potrebno da bi se deca vakcinisala?

Jedanaest dana pre 21. juna, na koji je oročena prva etapa do cilja da pobedimo koronu, koja podrazumeva obuhvat vakcinacijom veći od 50 odsto odraslog stanovništva, taj kriterijum sada ispunjava ukupno 25 gradova.

Uz 6 novih, koji su se pridružili spisku, odranije su tu Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Prijepolje, Šid, Priboj, Užice, Mali Zvornik, Kladovo, Kikinda, Sremska Mitrovica, Bosilegrad, Crna Trava, Pirot, Sremski Karlovci, Požarevac, Knjaževac, Irig. Više od 50 odsto vakcinisanih postavljeno je kao uslov za dalje popuštanje mera.

- Moramo bolje da bismo vratili život - napisala je Brnabićeva i predstavila kampanju "Vraćamo život".

U Srbiji su do sada utrošene ukupno 4.844.882 doze vakcine protiv virusa korona. Bar jednu dozu primilo je 2.618.528 građana, a obe doze 2.226.354. Prema poslednjim podacima, to je ukupno 43,87 vakcinisanih bar jednom dozom, a 37,86 sa obe.

vakcinacija
Foto: Profimedia

U sredu je stiglo još 83.070 "Fajzerovih" vakcina, a za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za proširivanje upotrebe vakcine ovog proizvođača i na populaciju od 12 do 15 godina, potvrdio je u sredu Pavle Zelić iz ALIMS.

- Stručnjaci u Agenciji, ali i sa više univerziteta rigorozno proveravaju svaki dostavljeni dokaz za upotrebu ove vakcine na toj populaciji - rekao je Zelić.

Mladi tog uzrasta biće vakcinisani uz saglasnost roditelja, odnosno staratelja. I "Sinofarm", čiju vakcinu je u Srbiji primio najveći broj imunizovanih, ispituje svoje cepivo za uzrast od tri do 17 godina, i očekuje se da se proširi indikaciono područje i te vakcine.

Prema novom preseku, u Srbiji je koronom zaraženo još 198 osoba na 9.390 testiranih. Preminulo je osam pacijenata, a na respiratorima je 20 obolelih.

Neželjene reakcije

Od početka vakcinacije registrovano je 989 neželjenih reakcija, što je 0,0002 odsto ukupnog broja pelcovanih. Pavle Zelić iz ALIMS kaže da je reč o uglavnom blagim reakcijama kao što su bol na mestu uboda, otok i povišena temperatura.

- U 9 slučajava potvrđena je veza vakcina i težih reakcija, koje su uglavnom bile alergijske, bez ikakvih posledica - kaže Zelić.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd