fbpx
Skip to main content
Vračar

"ULAZEĆI I KROZ PROZORE, SAMO NA KRATKO" Stanari urušene zgrade na Vračaru u isčekivanju odluke - da li će moći po lične stvari

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Kako se saznaje, ekspertski izveštaj profesora sa Građevinskog fakulteta o tome koliko je bezbedno da stanari uđu i uzmu svoje lične stvari, danas će da bude prosleđen Gradu, nakon čega će biti poznato i više detalja.

Nakon dve nedelja čekanja na najvrednije i najdraže stvari, stanari Vidovdanske 2a, izgleda da će moći sutra da na kratko uđu u svoje stanove i preuzmu ih. Međutim, kako saznajemo od predsednika stanara te zgrade, oni o tome još nisu obavešteni.

ZA SJAJNIJI BEOGRAD: Evo detaljnog spiska gde JKP "Javno osvetljenje" obavlja radove

ZA SJAJNIJI BEOGRAD: Evo detaljnog spiska gde JKP "Javno osvetljenje" obavlja radove

"MAŠINE POČELE DA ODLAZE IZ BLOKA 37" Vesić: Problem će biti rešen, neće više biti potrebe za sukobima

"MAŠINE POČELE DA ODLAZE IZ BLOKA 37" Vesić: Problem će biti rešen, neće više biti potrebe za sukobima

POČELI RADOVI NA DOGRADNJI ŠKOLE: Rekonstrukcija batajničke škole u roku od godinu dana

POČELI RADOVI NA DOGRADNJI ŠKOLE: Rekonstrukcija batajničke škole u roku od godinu dana

Beogradski mediji prenose da će im ovo sigurno biti omogućeno dokom sutrašnjeg dana, međutim, kako nezvanično saznajemo, konačna odluka još nije doneta. Kako se saznaje, ekspertski izveštaj profesora sa Građevinskog fakulteta o tome koliko je bezbedno da stanari uđu i uzmu svoje lične stvari, danas će da bude prosleđen Gradu, nakon čega će biti poznato i više detalja.

Ono što je ideja, to je da građani uđu na sat, sat i po, u pratnji vatrogasaca, i uzmu samo ono najneophodnije, dakle linče stvari, ne i nameštaj. Ovo bi trebalo uraditi čim pre, odnosno pre eventualnih kiša.

Podsetimo, 16. jula delimično se urušila zgrada u Vidovdanskoj 2a, usled nepravilnog izvođenja građevinskih radova na susednom gradilištu, odnosno kopanja temeljne jame. Nekoliko dana kasnije došlo je do propadanja još jednog sprata, a svi stanari zgrade su još prvog dana evakuisani. Na sreću, povređenih nije bilo, jer u urušenim stanovima u tom trenutku nije bilo stanara.

Ući pre nego što padne kiša

S druge strane, da će oni zasigurno moći da uđu u svoje domove sutra, juče je za "Politiku" izjavio dr Ivan Ignjatović, jedan od članova tima Građevinskog fakulteta, koji je na poziv Grada bio besplatno angaživan na proceni da li će oštećeni stanari moći da uđu u svoje stanove iz 1939. godine, gde su im ostale apsolutno sve stvari.

- Dozvolićemo kratkotrajni ulazak da bi ljudi mogli da uzmu samo osnovne stvari. To bi trebalo da se što pre uradi, u petak ili najkasnije u subotu, svakako pre bilo kakvih padavina, kako bismo mogli da garantujemo za stabilnost zgrade - izjavio je profesor Ignjatović.

Ulaze kroz vrata ili prozore

Prema njegovim rečima, neko će moći da uđe kroz vrata, neko kroz prozor, za svaki stan je određen način kako da se to izvede. On je juče na sopstvenu odgovornost, sa kolegom inženjerom Dragom Ostojićem, bio u oštećenom objektu na Vračaru, koji je građevisnka inspekcija zabranila da se koristi.

Prethodnih dana stručnjaci Građevinskog fakulteta analizirali su arhivski projekat zgrade, postavili geodetske repere i obavili četiri serije osmatranja, potvrdio je za "Politiku" Vladan Kuzmanović dekan Građevinskog fakulteta. On navodi da nisu registrovana nova sleganja zgrade.

Ignjatović kaže da to ne znači da ih neće biti, posebno ako bude padavina.

Stanari još bez informacija

Porodice koje su bile prinuđene da napuste svoje domove, još nisu obaveštene o mogućnosti ulaska u stanove.

Što se tiče sudbine urušene zgrade, ona će, kako je nedavno odlučeno na sastanku stanara i predstavnika Grada, biti srušena, na njenom mestu biće podignuta nova, a oštećeni stanari dobiće na tom mestu stanove iste kvadrature kakve su i imali. Rok za završetak svih radova je, kako je obećano na sastanku, godinu dana, a kako je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad će preuzeti i sve oko podnošenja tužbe protiv odgovornih.

Dok nova zgrada ne bude izgrađena, stanari Vidovdanske 2a moći će da koriste gradske stanove, obećano je. Međutim, to se još nije dogodilo. Porodice koje nisu imale gde, i dalje su smeštene u hotelu "Slavija", rekli su, dok je nekoliko njih kod prijatelja i rodbine.

Odgovornima za rušenje zgrade stavlja se na teret teško krivično delo protiv opšte bezbednosti, a krivične prijave protiv njih podneo je Grad. Stanari su tužili investitora za naknadu štete.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu ocenilo je da temeljna jama u Vidovdanskoj 4 nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, zbog čega je najverovatnije i došlo do pucanja šipova i obrušavanja susedne zgrade.

Pozivi za saslušanje 26. avgusta, kako prenosi tanjug, poslato je investitoru S.B., kao i izvođačima R.M., M.G. i R.D.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd