fbpx
Skip to main content
Spomenik

SPOMENIK BRANKU PEŠIĆU NA VELIKOM TRGU: U čast jednom od najpoznatijih Zemunaca i gradonačelnika Beograda

Foto: GO Zemun
Veliko delo koje je iza sebe ostavio kao učesnik u vrhu vlasti Beograda sa najdužim stažom u istoriji prestonice, spomenik je, svakodnevica i vizija

U čast jednom od najpoznatijih Zemunaca i gradonačelnika Beograda od 1965. do 1974. godine, spomenik Branku Pešiću, rad akademskog vajara Marka Kratohvila biće postavljen na jesen na Velikom trgu, u pešačkoj zoni Zemuna. Odluka o izmeni Odluke o podizanju spomenika Branku Pešiću, usvojena na sednici Skupštine grada Beograda održanoj 9. juna, ''izmešta'' omiljenog gradonačelnika sa prvobitno usvojene lokacije na Masarikovom trgu na novu, gde će biti vidljivija i bolje uklopljena u postojeću arhitekturu i ambijent Starog jezgra Zemuna.

Mobilni punkt za vakcinaciju danas u Zemunu i Batajnici: Građani mogu da biraju između ove dve vakcine!

Mobilni punkt za vakcinaciju danas u Zemunu i Batajnici: Građani mogu da biraju između ove dve vakcine!

KVARTET VLADIMIRA MARIČIĆA U ZEMUNU: Poznat po originalnom etno zvuku

KVARTET VLADIMIRA MARIČIĆA U ZEMUNU: Poznat po originalnom etno zvuku

Promocija slovenačkih mesnih specijaliteta na pijaci "Kalenić"

Promocija slovenačkih mesnih specijaliteta na pijaci "Kalenić"

Saglasnosti za ovu izmenu dale su Gradska opština Zemun, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Gradski urbanistički zavod, Ministarstvo kulture i informisanja i JKP ''Zelenilo - Beograd''.  

Odbor za podizanje spomenika kreativni deo posla poverio je akademskom vajaru Marku Kratohvilu, koji od 2009. godine živi u Los Anđelesu i u međunarodnim razmerama je izgradio reputaciju originalnog ambijentalnog skulptora.

Za neprocenjiv doprinos Beogradu ime Branka Pešića od 2004. godine nosi ulica u Zemunu kojoj je živeo, kao i u Lazarevcu i Petrovičiću (Surčin).
Bronzani reljef sa njegovim likom nalazi se u Saobraćajno-tehničkoj školi ''Zemun'', koja se do 1992. godine zvala Autosaobraćajni školski centar ''Branko Pešić''. Po omiljenom gradonačelniku je od 1996. godine ime nosila i jedna od mesnih zajednica u Zemunu.

A 2016. godine na fasadu osnovne škole ''Branko Pešić'' u Svetotrojičinoj ulici postavljena je bela mermerna spomen ploča sa Pešićevim likom u reljefu izlivenom u bronzi povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Potomci Branka Pešića zaveštali su Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ''Adligat'' bogatu zbirku predmeta kojima se Pešić služio i koje je tokom svog života dobio od slavnih gostiju srpske prestonice za legat, u okviru Muzeja srpske književnosti na Banjici.

Veliko delo koje je iza sebe ostavio kao učesnik u vrhu vlasti Beograda sa najdužim stažom u istoriji prestonice, spomenik je, svakodnevica i vizija: od saobraćajne infrastrukture (Mostarska petlja, most Gazela, Terazijski tunel, Beogradski železnički čvor, Beogradski metro...), stambene i poslovne izgradnje (Blok 45, Palata Beograđanka, hotel Jugoslavija, plan spuštanja Beograda na reke...), pokretanja gradske radio-stanice ''Studio B'', BITEF-a, FEST-a i još mnogo drugih manifestacija kulture. I na sve to će već od jeseni Branko Pešić, ovekovečen u kamenu na centralnom gradskom Velikom trgu podsećati svoje sugrađane i goste Zemuna.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd