fbpx
Skip to main content
Međunarodni dan žena

JKP "Gradske pijace" organizovale manifestaciju u čast domaćica: Međunarodni dan žena sa sela - večne heroine veštih ruku

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Današnji dan, 15. oktobar, mora se izdvojiti kao jedan od najznačajnijih dana još od 2008. godine, dan kada slavimo naše heroje, naše majke, bake i sve domaćice.

Oktobar, mesec kada sve miriše na zimnicu, na jesen, na domaće slatko, ajvar, džemove i ostale džakonije. Mesec koji miriše na dom, mesec koji pucketa kao tek založeni ogrev, mesec koji najavljuje praznike, topao dom i porodična okupljanja, mesec koji sa sobom nosi velike borce, žene, majke, bake, mesec koji sa sobom nosi simbol velikih heroja - žena.

Današnji dan, 15. oktobar, mora se izdvojiti kao jedan od najznačajnijih dana još od 2008. godine, dan kada slavimo naše heroje, naše majke, bake i sve domaćice. Mesec kada slavimo Međunarodni dan žena sa sela. Tim povodom, JKP "Gradske pijace" u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Udruženjem za turizam Privredne komore Srbije, "Beogradom na vodi" i TC "Galerija" organizovale su događaj na kom je akcenat bio na promociji ženskog preduzetništva iz ruralnih oblasti i prikazani ukusi tradicionalnih srpskih proizvoda.

Pored same manifestacije i obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela, Nacionalna asocijacija za očuvanje  starih i umetničkih zanata "Naše ruke" organizovala je i besplatne radionice za najmlađe posetioce. Mališani su imali priliku da se upoznaju sa starim zanatima i oprobaju u radionicama kao što su: opančarstvo, kaligrafija, vez, grnčarstvo.    

Cilj ove manifestacije pre svega zasniva se na promociji rada i značaja žena sa sela koje se bave starim zanatima, poljoprivredom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Beogradske pijace kao mesta sigurnog i direktnog plasmana za mnoge poljoprivrednike iz cele Srbije, predstvaljaju i čuvare tradicije i sela, gde su posetioci imali priliku da se bolje upoznaju sa tradicionalnim srpskim rukotvorinama i sa izvrsnim specijalitetima koje su spremile članice ženskih udruženja.   

- JKP "Gradske pijace" jedan je od bitnih učesnika na ovoj manifestaciji s obzirom na to da smo, gledano iz ugla našeg stanovništva, glavni snabdevači stanovnika grada Beograda, a iz ugla zakupaca, JKP "Gradske pijace" su mesto direktnog i sigurnog plasmana. Naši zakupci su poljoprivrednici i poljoprivrednice iz cele Srbije, a Međunarodni dan žena sa sela treba da skrene pažnju i značaj rada svih žena koje žive i rade na selu, pre svega zato što taj rad na prvu loptu nije vidljiv, ali je izuzetno važan. Mnoge od njih bave se poljoprivredom, privredom, preradom, očuvanjem raznih starinskih zanata i slično. Samim tim možemo reći i da su JKP "Gradske pijace" čuvari tradicije tim što modernizujemo uslove na pijacama, podižemo nivo pijačnih usluga, sve to prilagođavamo savremenom načinu života, ali vrlo bitan momenat je taj što sve vreme vodimo računa da se tradicionalan način izrade očuva - navodi Jelena Nikolić iz JKP "Gradske pijace" i dodaje:

- Na ovoj manifestaciji JKP "Gradske pijace" učestvuju sa zakupcima, nekima od njih, koji su prodavci na beogradskim pijacama, učestvujemo i sa izlagačima sa brojnih manifestacija koje organizujemo, ali moramo da pomenemo da su danas sa nama i žene iz Nacionalne asocijacije za očuvanje starih i umetničkih zanata "Naše ruke" tako da postoje i radionice, kao i sadržaji koji su namenjeni najmlađim posetiocima ovog događaja kako bi se oni, kroz radionice, upoznali sa starim zanatima poput kaligrafije, veza, grnčarstva, opančarstva i sa svim starim zanatima koje čuvaju žene sa sela, a što je još važnije, one to uzgajaju i prerađuju u poljoprivredne proizvode koje zajedno sa svojim porodicama plasiraju upravo na beogradskim pijacama - rekla je Jelena Nikolić iz JKP "Gradske pijace".

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela obratila se državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević koja je istakla da je danas dan od velikog značaja imajući u vidu da više od polovine globalnog stanovništva čine žene.

- U Republici Srbiji svega 12 odsto žena su nosioci poljoprivrednog gazdinstva, zato smatramo da je veoma važno da na ovaj način osnažimo žene da se udruže i što više aktiviraju u svojim sredinama. Veoma je važno što smo se danas okupili ovde da obeležimo i proslavimo ovaj važan praznik, jer žene sa sela, pored toga što rade vrlo teške poljoprivredne poslove, one vrlo uspešno vode i svoja seoska domaćinstva i u isto vreme brinu o svojoj porodici i deci. Zaista je vreme i vrlo je važno da se njihova uloga konačno prizna, da ona bude što vidljivija. Ministarstvo je raspisalo konkurs koji se posebno odnosi na ruralni turizam koji je otvoren do 17. decembra ove godine, na kome će se dodeliti sredstva svim ženama koje se bave ruralnim turizmom. Suština je da se iz dana u dan menja način na koji posmatramo žene u privredi, pomažemo im finansijski, obezbeđujemo im sadržaj i infrastrukturu kako bi zadržali što više mladih na selu, a tako i žene u svojim seoskim sredinama, ali se trudimo i da ih motivišemo da budu što aktivnije i da se što više osnaže i apliciraju za subvencije koje im se nude - rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević.

Privredna komora Srbije aktivno radi na povezivanju žena sa sela sa asocijacima i udruženjima, kako u državi tako i u inostrantvu, kako bi se proširio preduzetnički duh i razvio ruralni turizam. 

- Privredna komora Srbije je do sada organizovala, svake godine, edukativne radionice upravo za žene koje imaju svoja domaćinstva i bave se hranom i samom proizvodnjom hrane lokalnog karaktera koji su upravo jedna od vrlo bitnih turističkih atrakcija. Žene u turizmu su jako bitne prvenstveno što sama kreativnost i emocija potiče upravo od njih, a mi želimo da to i zadržimo, zato ovaj dan posvećujemo svim devojčicama, ženama, bakama i svim ženama na selu, da im se zahvalimo što čuvaju stare zanate i ono što je najbitnije, što čuvaju stare recepte. Na manifestaciji učestvuje 15 asocijacija, a svaka od njih je dovela različit broj učesnika i proizvoda koje predstavljaju, što ukupno čini oko 30 žena koje predstavljaju svoje proizvode, a sve one su donele i proizvode svojih komšinica i koleginica iz sela - rekla je Tijana Maljković iz Udruženja za turizam Privredne komore Srbije. 

Radost na licima učesnica ove manifestacije nije mogla da se sakrije, a vešte ruke usluživale su svakog kupca i objašnjavale šta su to žene heroji koji čuvaju našu tradiciju pripremile za njih i u čast Međunarodnog dana žena sa sela. 

- Danas, 15. oktobar, je datum koji smo mi u Valjevu već obeležili dva puta, ove godine smo mislili da to po tradiciji bude opet u Valjevu, ali nas je Ministarstvo poljoprivrede sa kojim vrlo dobro sarađujemo, pozvalo na današnju izložbu i da ovaj dan proslavimo ovde. Tu su žene iz Valjevske kamenice, tu je i poljoprivredno gazdinstvo Tešanović iz opštine Mionica koje redovno prati naša druženja i izlaganje, zatim udruženje iz Sečine sa prirodnim preparatima i to je bio naš mali izbor za danas. Nadam se da ćemo sledeće godine biti još masovniji u poseti i da ćemo dodatno pokazati svu snagu i vitalnost žena u poljoprivredi. Žene u poljoprivredi nemaju radni dan, nemaju odmor, nemaju radno vreme, one su brižne majke, brinu i o starijima i o mlađima, i o domaćinstvu i o životinjama, biljkama... Zato ovaj dan treba posvetiti ženama sa sela, i poštovati ih - priča Ljubica iz Unije žena poljoprivrednica Srbije. 

Da stari zanati nisu zaboravljeni i da ih vešte ruke još uvek čuvaju, neguju i prenose sa kolena na koleno potvrđuje i Nada Marković iz Stepojevca koja već dugo godina radi na ručnom vezu, kako na tradicionalan, tako i na moderan način.

- Svojim radom trošim višak vremena u penziji i to me čini jako srećnom. Međunarodni dan žena sa sela i ova manifestacija mi puno znače. Imam razne inicijative da se selo oživi i računam da ta sredina može da se rekultiviše, obnovi i učini zanimljivom. Mi u Kolubari imamo veliki prostor i to treba obnoviti, i na tome sam počela da radim, pa ćemo videti šta će dalje biti. Treba mi dosta vremena da izvezem određene simbole i ukrase, za peškir mi treba jedno pet dana, nekad i dan ako ima manje motiva. Za vezene prsluke mi treba pet, šest dana, nekad i deset dana, ili čak i dve nedelje, ako ne i više. Treba vremena, rada i truda za šta god da rade žene sa sela, ali nam podrška puno znači. Ja sam išla na hemioterapije, a ovaj rad me je obnovio. Imala sam razonodu i moje motive koje je trebalo odraditi, a onda se sva briga zaboravi, zato mi ova manifestacija i podrška ministarstva puno znači - govori kroz osmeh Nada Marković iz Stepojevca kod Lazarevca.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd