fbpx
Skip to main content
Plastične flaše u Južnoj Moravi

FEKALIJE I OTPADNE VODE ZAVRŠE U DUNAVU: Neodgovorni pojedinci se oglušuju o zakon

Foto: Profimedia
Ekološka katastrofa!

Društvenim mrežama već danima kruži snimak koji je uzbrukao javnost, a na kome se vide kako neodgovorni pojedinci iz cisterni izbacuju fekalne vode i druge otrovne hemikalije pravo u rukavac Dunava u blizini Pančevačkog mosta.

LEPE VESTI ZA BEOGRAĐANE: Vesić traži popuštanje mera za OVE GRADOVE, rad ugostiteljskih objekta posle ponoći?

LEPE VESTI ZA BEOGRAĐANE: Vesić traži popuštanje mera za OVE GRADOVE, rad ugostiteljskih objekta posle ponoći?

SJAJNE VESTI ZA BEOGRAĐANE! Vesić objasnio koji je uslov za organizovanje svadbi, koncerata i radnog vremena iza ponoći!

SJAJNE VESTI ZA BEOGRAĐANE! Vesić objasnio koji je uslov za organizovanje svadbi, koncerata i radnog vremena iza ponoći!

Vesić: "Bir fest" će ove godine sigurno biti održan

Vesić: "Bir fest" će ove godine sigurno biti održan

Na videu koji je snimljen dronom vide se neobeležene cisterne koje na opštini Palilula, na desnoj strani Dunava, prolaze kroz divlje naselje i parkiraju se u rikverc na samoj ivici rukavca. Iz cisterini zatim izlaze muškarci koji ispuštaju prljavu vodu, koja potom se odliva u reku i zbog čega smrdi ceo taj kraj oko Ade Huje. Inače, stanovnici Višnjice i Višnjičke banje prethodnih dana osećali su neprijatne mirise koji su se širili ovim naseljima, a prijavljen je čak i veliki pomor ribe.

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, kazao je da su pitanju neodgovorni privatnici koji prazne septičke jame. Najavio je od danas još rigorozniju kontrolu i kažnjavanje.

- Opština Palilula svakodnevno dobija prijave od građana u vezi sa nesavesnim ponašanjem pojedinca. Ekipe komunalnih inspektora su svakodnevno na terenu i svako ko bude odlagao čvrste materijalne ili fekalne vode na mestima koja nisu predviđena zakonom za to biće novčano kažnjen i sankcionisan. Stvarno je katastrofa što su to ispustili u ovaj rukavac - kazao je Jovičić, koji je i sam bio preneražen snimkom i naglasio da to nikako nisu cisterne "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" ili nekog drugog gradskog preduzeća.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da nije upoznat sa ovim slučajem, ali da će odmah preduzeti sve mere.

- Proslediću ovo ekološkoj inspekciji kako bi odmah preduzeli mere iz svoje nadležnosti - kazao je Vesić, koji je pre nekoliko dana izjavio da za sve one za koje se dokaže, kao što je nedavno bio slučaj sa dva objekta na Čukaričkom rukavcu, da su ispuštali otrovne materije u vodu sledi kazna.

Kako je tada Vesić poručio, sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović dogovoreno je da se pojačaju kontrole tokom vikenda.

- Trećina grada nema kanalizaciju, a iz one dve trećine potiče oko 100 direktnih izliva fekalija u reke, što čini Beograd jedinim gradom u Evropi koji nema rešen problem otpadnih voda. Godišnje u Savu i Dunav sipamo fekalije u količini od oko 60.000 olimpijskih bazena, a kada završimo izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ukinućemo 80 odsto svih izliva kanalizacija u reku - najavio je Vesić.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd