fbpx
Skip to main content
Novak Đoković

VELIKO IZNENAĐENJE ZA NOVAKA: Evo kakav je poklon dobio Đoković u čast obaranja rekorda (FOTO + VIDEO)

Foto: Soultime media
I zaslužio je.

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, prvi takvog tipa u svetu, osvanuo je danas na platou Teniskog centra Novak na Dorćolu! Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8m, a površinu od 10 kvadratnih metara ispunjava 2177 teniskih loptica! Povod rada pod nazivom #2177, koji je stvorio arhitekta i street artist Andrej Josifovski, nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj dana na prvom mestu ATP liste. Podsetimo, Novak je od danas započeo svoju 311. nedelju kao broj jedan svetskog tenisa.   

U INAT DUŠMANIMA: Srbin Novak Đoković postao najbolji teniser svih vremena! Poslao Federera u prošlost

U INAT DUŠMANIMA: Srbin Novak Đoković postao najbolji teniser svih vremena! Poslao Federera u prošlost

NEMA PREVARE: Ovo je KLJUČNI DOKAZ uz večnu ATP listu da je Đoković bolji od Federera i Nadala

NEMA PREVARE: Ovo je KLJUČNI DOKAZ uz večnu ATP listu da je Đoković bolji od Federera i Nadala

ATP MARSEJ: Troicki zaustavljen na startu kvalifikacija

ATP MARSEJ: Troicki zaustavljen na startu kvalifikacija

Radovi na portretu od loptica trajala su tri dana, od četvrtka sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutro postavljena poslednja loptica u mozaik. Sve vreme se pazilo na detalje brižljivo osmišljenog dizajna, jer je svaka od loptica imala specifičnu šaru, boju i mesto u instalaciji, kako bi rad bio skroz spreman za dan kojim Đoković ponovo ulazi u istoriju belog sporta.

Novak Đoković
Foto: Soultime media

- Loptice su su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko - govori Josifovski, koji dodaje da mu je veliki izazov predstavljalo kratko vreme za realizaciju, kao i značaj celog rada.

Novakov lik je izveden jedinstvenom umetničkom instalacijom, jer je i on kako kaže umetnik, po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svetu.

- Njegova stalna pomoć siromašnoj deci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, borba za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, briga o kolegama i budućnosti sporta...čine ga istinskim herojem.

Novak Đoković
Foto: Soultime media

Autor ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod oseća prema Đokoviću.

- Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana sporta koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste, isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A upravo to mu se ne prašta, jer sport  je odavno prestao da bude samo sport i time umetnik završava svoju misao - kazao je Josifovski. 

Novak Đoković
Foto: Soultime media

Sve je bilo lakše kada se pravljenju instalacije, vezanih očiju, pridružio i Novak. Pijanista i Nole, ukrstili su tada na teniskom terenu sprej i reket, a ono što je nastalo ostaje kao jedinstven zalog kulturnoj baštini regiona.

Da bi ovaj projekat od ideje stigao do realizacije pomogao je ceo tim ljudi, počev od Jelene Đoković koja je organizovala sve što je bilo potrebno autoru za rad, preko Novak Đoković Fondacije, Soultime medija tima, Teniskog centra Novak i svih drugih koji su učestvovali.

Kao nastavak ovakvog jednog projekta, mogu se očekivati, već najavljene saradnje na jačanju umetnosti i kulture i podizanju svesti o njihovom značaju.

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Polina Grecki, ćerka hokejaške legende Vejna Greckog

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd