fbpx
Skip to main content
Nihal Sarin

ZAVRŠEN SRBIJA OPEN: Pobednika Indijac Nihal Sarin (17)

Foto: Srbija Open
Najveći je šahovski događaj u Srbiji u poslednjih 30 godina.

Proglašenjem pobednika završeno je prvo međunarodno prvenstvo Srbije u šahu "Srbija OPEN 2021“. Prvu nagradu, zlatnu medalju i vaučer u vrednosti od 5.000 evra osvojio je pobednik turnira sedamnaestogodišnji Indijac Nihal Sarin.

Na svečanosti su dodeljeni pehari i medelja za prva tri mesta u obe selekcije (masters i amaterska), kao i sertifikati o osvojenim normama za međunarodne titule. Ukupan nagradni fond od 25.000 evra time je podeljen na 46 redovne i specijalne nagrade, a čak 17 igrača ispunilo je norme za međunarodne titule.

Cash Out opcija u MerkurXtipu, igračima u korist

Cash Out opcija u MerkurXtipu, igračima u korist

NE ZNAJU ONI ŠTA JE SRPSKI INAT: Organizatori Vimbldona PREVARILI Đokovića

NE ZNAJU ONI ŠTA JE SRPSKI INAT: Organizatori Vimbldona PREVARILI Đokovića

IGRE MOGU DA POČNU: Olimpijski plamen stigao u Tokio (FOTO)

IGRE MOGU DA POČNU: Olimpijski plamen stigao u Tokio (FOTO)

Na ceremoniji zatvaranja „Srbija OPEN 2021“ nagrade najboljim šahistima uručili su Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije (ŠSS) i Marijan Stričević, direktor turnira "Srbija OPEN 2021“ koji su se obratili prisutnima.

- S obzirom da nam je namera da ovaj turnir postane tradicija, ovo je samo jedan u nizu, svakako najznačajniji jer najteže je neku tradiciju započeti. Pred nama su, naravno, dani daljeg razvoja šaha u Srbiji kao deo evropske i svetske šahovske scene. Pobednicima čestitam, a onima koji nisu na ovom turniru ostvarili svoje ambicije želim mnogo sreće ubuduće. Neka najbolja pozivnica i preporuka za Serbia Open 2022 budu norme koje su osvojene na ovom turniru, a bilo ih je 17. To se retko dešava na turnirima u svetu, što smatram dobrim znakom uspeha i ubuduće, kako za šahiste iz naše zemlje, tako i za šahiste sa svih kontinenata - rekao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Srbija Open
Srbija Open
Foto: Srbija Open

"Srbija OPEN 2021“ najveći je šahovski događaj u Srbiji u poslednjih 30 godina, ali i najveći evropski otvoreni šahovski turnir ove godine čije održavanje ne bi bilo moguće bez zalaganja Šahovskog saveza Srbije, kao i podrške države i njenih institucija, Grada Beograda i sponzora.

- Za nama je teških sedam dana, za neke verovatno i sedam noći. Prvo bih se zahvalio svim igračima koji su našli hrabrost i volju da usred svetske pandemije u ovakvom broju podrže ovu manifestaciju. Zahvalio bih se svim članovima Organizacionog komiteta koji su danonoćno radili da bi ovo takmičenje bilo kakvo jeste. Zahvalio bih se i hotelu Metropol Palas i njihovim saradnicima koji su nam pomogli da ove dane provedemo u što boljem redu. Turnir je bio jedno veoma interesantno iskustvo, kao što smo i očekivali, i iskreno se nadam da nam neće zameriti ukoliko je bilo nekih propusta. Siguran sam da će svaki sledeći biti još bolji - rekao je Marijan Stričević, direktor turnira "Srbija OPEN 2021.

Još dve prepreke ostale su Novaku Đokoviću da bi osvojio Vimbldon. Danas (oko 16.30) očekuje ga polufinale protiv Šapovalova, s kojim je dosad igrao šest puta i šest puta ga pobedio. Kvota na Noletov trijumf je 1,10, a na pobedu od 3:0 u setovima 1,65. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART na Đoković - Šapovalov.

Na turniru su učestvovali neki od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji je i osvojio glavnu nagradu na turniru. Među učesnicima bili su i članovi sa šireg spiska ženske i muške srpske šahovske reprezentacije. “Srbija OPEN 2021” pripada kategoriji otvorenih šahovskih turnira, na kojima pravo učešća imaju svi zainteresovani šahisti bez obzira na titulu ili kategoriju. Učesnici su bili podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga.

Organizator turnira "Srbija OPEN 2021“ je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira podržali su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Svetska šahovska organizacija (FIDE).

Dobitnici prve tri nagrade u masters i amaterskoj sekciji:

Masters sekcija (učestvovalo 286 igrača):

Prvo mesto: Nihal Sarin (Indija), glavna nagrada u iznosu od 5.000 evra

Drugo mesto: Petrosjan Manuel (Jermenija)

Treće mesto: Vladimir Fedosev (Rusija)

U masters sekciji, pored regularnih nagrada, dodeljene su i nagrade u kategoriji žene (Pejčeva Gregana iz Bugarske) i kategoriji veterani.

U Amaterskoj sekciji ubedljiv je bio trinaestogodišnjak Sapenov Danijal iz Kazahstana, sa impozantnih 8 poena iz 9 odigranih mečeva. Najbolja ženska takmičarka iz iste selekcije je ženski fide majstor Bommini Mounika Akšaja iz Indije sa osvojenih ukupno 6.5 poena. Najuspešniji srpski igrač u ovoj sekciji je Krstić Miloš (7 poena), koji je zauzeo 4. mesto.

Amaterska sekcija:

Prvo mesto: Sapenov Danijal (Kazahstan), nagrada 700 evra

Drugo mesto: Akin Jagiz Cinar (Turska)

Treće mesto: Gunduz Umet Erdem (Turska)

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd