fbpx
Skip to main content
plavi ekran smrti

Zašto je pocrneo "plavi ekran smrti"? Šta ovo treba da znači?

Foto: Windows
"Plavi ekran smrti" postoji još od 1990. godine, kada se prvi put pojavio u Windowsu 3.0 kako bi pomogao korisnicima da lakše otkriju greške hardvera i memorije

Čuveni "plavi ekran smrti" (Blue Screen of Death - BSoD), svima poznata pojava do koje dolazi kada računar "zakuca", sa dolaskom novog Windows 11 operativnog sistema odlazi u istoriju.

Naime, u Microsoftu veruju da je "jedanaestica" toliko dobra da sistem koga ona bude pokretala nikada neće "padati", pa se tako ni "zlokobni" plavi ekran neće pojavljivati. Zbog toga će i najpoznatije upozorenje Microsoftovog operativnog sistema više neće biti plavo nego crno.

"Crni ekran smrti" se za sada nalazi samo u verziji novog operativnog sistema koju je Microsoft dao na interno testiranje svojim timovima, kako bi video rakcije i prikupio mišljenja o njemu. Na osnovu toga će biti doneta konačna odluka da li će se crni ekran naći u finalnoj verziji "jedanaestice".

plavi ekran smrti
plavi ekran smrti
Foto: Windows

A ukoliko bude prihvaćena, to će biti jedna od većih promena u okviru Windowsa 11. BSoD je prethodni put bio "ažuriran" 2012. godine, kada mu je u Windows 8 dodat tužni emotikon i još jednom 2016. kada je dobio QR kod.

Inače, "plavi ekran smrti" postoji još od 1990. godine, kada se prvi put pojavio u Windowsu 3.0, kako bi naprednim korisnicima pomogao da lakše dijagnostifikuju hardverske i grešaka sa memorijom.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd