fbpx
Skip to main content
televizor

Vaš Smart TV potencijalno krije ozbiljnu pretnju koja sve u vašem domu dovodi u opasnost!

Foto: Profimedia
Ako u svom domu imate na desetine uređaja - od pametnih televizora, bežičnih štampača i glasovnih asistenata - mogli biste da rizikujete hiljade napada u nedelju dana.

Nova studija otkrila je ogroman rizik koji imaju ljubitelji tehnologije koji svoje domove pune pametnim uređajima. U svetu prosečni dom ima više od 10 različitih povezanih uređaja, što uključuje pametne televizore, termostate povezane preko Wi-Fi-ja, pametne zvučnike poput Amazon Echo, sijalice sa glasovnim upravljanjem i još mnogo toga. Ali dok ovi genijalni uređaji pomažu u automatizaciji naših domova i olakšavaju nam život, takođe mogu predstavljati bezbednosni rizik, pokazala je nova studija.

Kako izveštava Sky News, u studiji o potencijalnim rizicima u savremenim domovima u Velikoj Britaniji, gde je napravljena rekonstrukcija kuće sa pametnim uređajama povezanim na internet, uključujući Smart TV, bežične sigurnosne kamere i W-Fi povezane štampače, otkriveno je da je tipična kućna postavka bila bombardirana sa 1.017 skeniranja ili pokušajima hakovanja iz celog sveta samo tokom prve nedelje.

televizor
televizor
Foto: Profimedia

Još gore, broj skeniranja se povećavao kako je sve više i više ljudi pokušavalo da utvrdi šta je povezano s internetom u lažnoj kući i da li postoji bilo kakva šansa da se provali u uređaje. U najprometnijoj nedelji brojka je narasla na 12.807 skeniranja ili pokušaja hakovanja. Iako je bilo 2.435 pokušaja zlonamerne prijave na uređaje.

Srećom, sigurnosne zaštite koje su dolazile sa uređajima uspele su da blokiraju većinu ovih pokušaja. Područja iz kojih su pretnje dolazile bile su Amerika, Rusija, Indija, Kina i Holandija. Najčešća pretnja bila je pokušaj pronalaska nezaštićenih uređaja, a zatim korišćenje slabih podrazumevanih lozinki za pristup.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd