fbpx
Skip to main content
uvo

Uskoro novi uređaj za muziku u glavi, ali bez slušalica!

Foto: Profimedia
Zamislite svet u kojem se krećete u svom ličnom mehuriću - slušate omiljenu muziku, igrate glasne kompjuterske igre, gledate film ili dobijate uputstva za navigaciju u automobilu i to bez ometanja onih koji su oko vas jer to uopšte ne čuju.

To je mogućnost koju donosi "sound beaming" (zvuk koji zrači) nova, futuristička audio-tehnologija izraelske kompanije "Noveto Systems".

Ta kompanija će sutra, u petak, predstaviti desktop uređaj koji emituje zvuk direktno slušaocu bez potrebe za slušalicama.

Kompanija je agenciji AP dala ekskluzivni demo desktop prototipa svog uredjaja "SoundBeamer 1.0" pre njegovog sutrašnjeg predstavljanja.

Osećaj slušanja je kao iz naučno-fantastičnog filma. Trodimenzionalni zvuk je toliko blizak, da vam se čini kao da vam je u ušima, dok je i ispred, iznad i iza njih.

"Noveto" očekuje da će uredjaj imati puno praktičnih upotreba - od omogućavanja kancelarijskim radnicima da slušaju muziku ili konferencijske pozive bez ometanja drugih, do omogućavanja nekome da igra igru, gleda film ili sluša muziku bez ometanja okoline.

uvo
uvo
Foto: Profimedia

Nemanje slušalica znači da je moguće jasno čuti druge zvuke u sobi.

Ta tehnologija koristi 3-D senzorski modul, lokalizuje i prati položaj uha šaljući zvuk putem ultrazvučnih talasa kako bi stvorio "džepove zvuka" tik pored ušiju korisnika. Zvuk se može čuti u stereo ili prostornom 3-D režimu koji stvara zvuk u prostoru od 360 stepeni oko slušaoca, navela je kompanija.

Iako koncept "zvuk koji zrači" nije nov, "Noveto" je prvi lansirao tehnologiju za to, a njegov desktop "SoundBeamer 1.0" će biti prvi brendirani potrošački proizvod.

Manja, zgodnija verzija tog prototipa će biti spremna za puštanje na tržište za Božić 2021. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd