fbpx
Skip to main content
Čip

Elektronska koža reaguje na bol kao i ljudska!

Foto: Profimedia
Elektronska koža već može reagovati na dodir, ali ne baš tako dobro na udarce ili opekotine koje uzrokuju bol. To je problem za protetiku i robote koji bi trebali imati "ljudsku" reakciju, međutim, čini se da je rešenje na vidiku.

Elektronska koža bi mogla postati osetljivija u budućnosti nakon što u istraživači s australskog Univerziteta RMIT razvili umetnu kožu koja reaguje na bol kao i ljudska. Ova vrsta veštačke kože šalje gotovo istovremen fidbek ukoliko dođe do povećanja pritiska na nju ili pak povećanja temperature koje bi uzrokovalo bol kod čoveka.

Prototip je napravljen od rastezljive i ekstremno tanke elektronike sa slojevima koji su osetljivi na pritisak i temperaturu, kao i slojem memorijskih ćelija koje imaju funkciju moždanih. Tehnologija bez problema može razlikovati nežan dodir i udarac. Dizajn oponaša neurone, neuralne puteve i receptore koji su ključni za ljudska osetliva.

Čip
Foto: Profimedia

Projekt je još uvek daleko od upotrebe u proizvodnji praktičnih proizvoda, ali je potencijalna upotreba jasna. Protetička ruka bi mogla bolje replicirati osećaj i tako zaštititi ljude od opasnosti. Takođe, roboti bi mogli izgledati manje "strašno" jer bi izgledali više kao ljudi, piše Engadget.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd