fbpx
Skip to main content
paprika

VELIKA POTRAŽNJA I ZA FILETIMA! Zacrvenele se paprike u srpskim selima - velika ulaganja, ali i odlična zarada

Foto: RINA
Sa postignutim kvalitetom i dobrom cenom može da se zaradi od ove proizvodnje.

Kada je pre tri godine Dobrica Vesić iz sela Žabare kod Topole odlučio da započne proizvodnju paprike, ni slutio nije da će dostići izuzetno visoku rodnost i vrhunski kvalitet. To naravno ne bi postigao da nije vredno radio cele godine, a plodove njegovog požrtvovanog angažovanja sada sa ponosom ubira cela porodica.

Sberbank Srbija nastavlja sa uspešnim poslovanjem u 2021. godini

Sberbank Srbija nastavlja sa uspešnim poslovanjem u 2021. godini

SRPSKA EKONOMIJA ZA PONOS: Stopa rasta do kraja godine 7,5 odsto, sledi povećanje plata i penzija

SRPSKA EKONOMIJA ZA PONOS: Stopa rasta do kraja godine 7,5 odsto, sledi povećanje plata i penzija

Rekordno interesovanje za nekretnine u Srbiji pokazuje rang lista najposećenijih sajtova

Rekordno interesovanje za nekretnine u Srbiji pokazuje rang lista najposećenijih sajtova

- Prvo sam počeo sa manjom površinom, a onda sam sklopio saradnju sa Institutom i proširio proizvodnju. Od njih sam uzeo seme, odnegovao rasad, odgajio papriku, savetodavci su pratili proizvodnju, odrađena je maksimalno prihrana, navodnjavanje, sve kako je i trebalo da bi dobili ovako dobre i kvalitetne plodove. Veoma sam zadovoljan kako to ide sa njima, radim semensku robu, njima vraćam seme paprike a ja prodajem očišćen filet, tako da je domaćicama pola posla urađeno, na njima je samo da nastave dalje kako žele da pripremaju zimnicu - kaže Dobrica Vesić, uzgajivač paprike iz sela Žabare.

Na plantaži kod Vesića gaje se dve sorte, župska rana i velika kapija. Domaćin objašnjava da obe sorte karakteriše visoka rodnost i kvalitetni plodovi, a na jednoj biljci može biti i 10 paprika.

- Velika kapija ima lepu rodnost, veliki su plodovi ima ih i do 350 grama teških a na struku može biti i preko 10 paprika, tako da su se posavijale od roda. Župska rana je nešto sitnija i manje mesnata, ali su obe sorte dobre, za ajvar su odlične, ali i za drugu vrstu zimnice. I jednu i drugu gajim na po 50 ari i sa obe parcele očekujem skoro tri vagona prinosa što će biti izuzetan prinos. Sve što je trebalo ja sam odradio, imali smo problema sa vodom, ali izborili smo se da sačuvamo plodove od oštećenja i da zadovoljimo kvalitet i prinos -  rekao je ovaj proizvođač.

Završna faza proizvodnje je berba a za taj posao angažovana je supruga i nekoliko radnika.

paprika
Foto: RINA

- Danas beremo, sutra vadimo seme i Župska rana je spremna za prodaju, domaćice mogu odmah da pripremaju dalje kako žele, naravno imamo i ne očišćenu koja je po istoj ceni pa ko kako voli tako i neka kupi - kaže Zorica Vesić.

I nema sumnje da je paprika zahtevna povrtarska biljka, traži velika ulaganja, redovnu prihranu i dosta vode. Ipak, sa postignutim kvalitetom i dobrom cenom može da se zaradi od ove proizvodnje.

- Ja sam zadovoljan, ako se nastavi saradnja sa institutom sigurno ću ostati u ovoj proizvodnji. Radi se dosta, u sezoni sam na njivi veći deo dana, ali kada stigne berba sva muka se zaboravi - ističe Dobrica.

Prema njegovim rečima filet očišćene paprike kao i ne očišćene prodaje se kod njega po ceni od 100 dinara za kilogram. On naglašava da je to solidna cena i da ima zarade, ali i da nije puno viša u odnosu na prethodne godine jer uvek postoji varijanta niže cene za veće količine.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd