fbpx
Skip to main content
Srbija

USVOJEN I ZAKON ZA 20 EVRA: Evo ko sve može da se prijavi, država nastavlja da pomaže

Foto: SD/ilustracija
Skupština Srbije usvojila je sinoć set finansijskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se uplaćuje novčana pomoć.

Svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu.

Ministar finansija rekao je u raspravi da je izmenama navedenog zakona definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

- Za pomoć od 20 evra mogu da se prijave svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine. Za njih otvaramo mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra, rekao je ministar finansija.

SPAS ZA UGOSTITELJE: Ova aplikacija olakšava svakodnevni posao, a potpuno je BESPLATNA!

SPAS ZA UGOSTITELJE: Ova aplikacija olakšava svakodnevni posao, a potpuno je BESPLATNA!

BRATSKA RUSIJA NAŠOJ ZEMLJI DAJE NAJBOLJU CENU GASA U EVROPI! Isplivali detalji sastanka Borisova i Vučića, evo kakav je dogovor

BRATSKA RUSIJA NAŠOJ ZEMLJI DAJE NAJBOLJU CENU GASA U EVROPI! Isplivali detalji sastanka Borisova i Vučića, evo kakav je dogovor

CENU KVADRATA MOŽETE SPUSTITI I DO 500 EVRA: Ove stvari morate znati prilikom kupovine stana

CENU KVADRATA MOŽETE SPUSTITI I DO 500 EVRA: Ove stvari morate znati prilikom kupovine stana

Ministar je podsetio da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Ova pomoć deo je paketa od osam milijardi evra namenjenih građanima i privredi i predstavlja samu završnicu trećeg paketa mera.

U maju, je podsetimo, svim građanima i penzionerima isplaćeno 30 evra, zatim je svaki vakcinisani građanin dobio 3. 000 dinara, a penzioneri su dodatno 22. septembra dobili 50 evra.

Isplaćeno je zatim 60 evra za sve nezaposlene, zatim tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mirko, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i velika preduzeća.

Dodatno su isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike i još dve pune minimalne zarade za sve koji su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu.

Penzionerima pomoć i sledeće godine

U planu je da se u februaru ili martu isplati dodatnih 20.000 dinara za penzionere i to za svakog, ima ih ukupno 1,7 miliona.

penzioneri
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Penzionere će istovremeno sledovati i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi šest odsto na svaku penziju.

Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022.

To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.700 dinara.

Usvojene izmene zakona o fiskalizaciji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su sinoć izmene i dopune Zakona o fiskalizaciji kojim se uvodi prelazni period od 1. novembra do 30. aprila u kojem će obveznici biti dužni da pređu na novi način fiskalizacije. Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prijavljivanje za finansijsku podršku novom modelu fiskalizacije, tako da je sve spremno za postepeni prelazak na novi sistem rada.

Svi obveznici dobiće po 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a.

Država će sve to subvencionisati, a zainteresovani za subvencije mogu da se prijave elektronski, preko portala Poreske uprave ePorezi, od 15. oktobra ove do 31. januara naredne godine.

Obveznik fiskalizacije za finansijsku podršku može da se prijavi samo jednom tokom trajanja javnog poziva, te je neophodno da pre apliciranja izvrši prijavu svih prodajnih mesta, što takođe može da učini preko portala ePorezi.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd