fbpx
Skip to main content
telefon

UKIDANJE ROMINGA OD JULA MESECA I ZA SRBE: Ovo su uslovi za jeftinije telefoniranje u REGIONU

Foto: Profimedia
Pomoćnik ministra trgovine je napomenuo da je cilj da građani nastave da koriste usluge svojih operatera jednako povoljno i u mrežama drugih operatora u regionu

Ukidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana predstavlja veliki benefit za korisnike, jer neće biti nikakvih skrivenih troškova niti situacija u kojoj korisnik treba nešto da aktivira.

- Saobraćaj koji mu je raspoloživ u okviru paketa korisnik će od 1. jula moći da koristi na teritoriji celog Zapadnog Balkana - rekao je u razgovoru za jednu televiziju pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

OD PRVOG JULA JEFTINIJE TELEFONIRANJE SA ZEMLJAMA REGIONA: Zapadni Balkan smanjuje cene rominga za 30 odsto

OD PRVOG JULA JEFTINIJE TELEFONIRANJE SA ZEMLJAMA REGIONA: Zapadni Balkan smanjuje cene rominga za 30 odsto

TELEFONIRANJE U INOSTRANSTVU OD APRILA JOŠ JEFTINIJE: Snižavaju se cene rominga, sporazum će biti potpisan u Beogradu

TELEFONIRANJE U INOSTRANSTVU OD APRILA JOŠ JEFTINIJE: Snižavaju se cene rominga, sporazum će biti potpisan u Beogradu

Uskoro jeftinije telefoniranje: Brisel zahteva da operateri smanje cene rominga na Zapadnom Balkanu

Uskoro jeftinije telefoniranje: Brisel zahteva da operateri smanje cene rominga na Zapadnom Balkanu

Dobrojević dodaje da to više nisu roming paketi i neke posebne pretplate koje su veoma povoljne, već da će cene koje važe za svakog korisnika usluga u domaćem saobraćaju važiti i u mreži bilo kog operatora u regionu Zapadnog Balkana.

- Pre korišćenja usluga rominga, korisnici bi trebalo o detaljima da se informišu kod svojih operatora, jer je moguće da postoje ograničenja u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike, napomenuo je pomoćnik ministra zadužen za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, za Biznis.rs.

Pomoćnik ministra trgovine je napomenuo da je cilj da građani nastave da koriste usluge svojih operatera jednako povoljno i u mrežama drugih operatora u regionu, ali da to, kako je dodao, korisnici ne zloupotrebljavaju.

Telefon
Foto: Profimedia/ilustracija

- Jedino ograničenje biće takozvana politika fer korišćenja, gde regulatori propisuju nivoe fer upotrebe. To zapravo i nije ograničenje, već samo način da se spreči prekomerno korišćenje i zloupotreba. Konkretno, taj propis sprečava da korisnik iz Bosne i Hercegovine, na primer, kupi karticu u Srbiji, a onda je koristi u svojoj zemlji kao da je lokalna- istakao je Dobrijević.

Kako je napomenuo, politika fer korišćenja nije prepuštena volji operatora, precizirajući da te nivoe propisuju regulatori i da su oni identični onima koji važe u Evropskoj uniji. Operatori će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje, objasnio je Dobrijević.

- Pod prekomernom potrošnjom podrazumeva se slučaj da korisnik ostvaruje veću potrošnju u romingu u odnosu na domaći saobraćaj, kao i da duže boravi u ekonomijama Zapadnog Balkana nego u Srbiji. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe, operatori šalju korisniku upozorenje, u kome ga obaveštavaju da mogu primeniti dodatnu naknadu za roming. Ako korisnik ne promeni navike u korišćenju usluga u romingu, operatori mogu primeniti dodatnu naknadu za roming, koja je ograničena na domaću cenu za pozive, SMS i internet saobraćaj- naglasio je Dobrijević.

Roming
Foto: Profimedia/ilustracija

Dobrijević je podsetio da je ukidanje rominga od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana završetak procesa koji je trajao dve godine i u kojem se postepeno spuštala cena usluga u romingu.

- Poslednja faza označava ukidanje rominga, odnosno tarifiranje u okviru postojećih paketa, tako da će svi korisnici moći da uživaju u razgovorima, mobilnom internetu i SMS porukama u zemljama u okruženju kao i u domaćem saobraćaju - rekao je Dobrijević, dodajući da će isti tretman imati i korisnici pripejd usluga, koji će svoje pakete u nacionalnom saobraćaju moći da koriste i u romingu.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd