fbpx
Skip to main content
žene

Top 10 netradicionalnih zanimanja za žene: Na kojim poslovima lepši pol stremi ka visokim pozicijama?

Foto: Profimedia/ilustracija
Od upravljanja kamionima i važnim građevinskim projektima, do gašenja vatre i spasavanja života

U današnjem, modernom svetu od žena se očekuje mnogo: da rade i doprinose kućnom budžetu, ali i da brinu o deci, porodici, kući. S druge strane, i same žene to žele. Uglavnom je prošlo vreme neambicioznih domaćica, pa dobar deo lepšeg pola sada stremi ka visokim pozicijama i "atipičnim profesijama".

CRVENA ZONA: Istinite priče iz devet najvećih kovid bolnica u Srbiji

CRVENA ZONA: Istinite priče iz devet najvećih kovid bolnica u Srbiji

AFRIKA TRPI OGROMNE GUBITKE: Ekstremno siromaštvo kao rezultat pandemije korona virusa

AFRIKA TRPI OGROMNE GUBITKE: Ekstremno siromaštvo kao rezultat pandemije korona virusa

RGZ pozdravlja odluku da se u rešavanje problema uključi premijerka: Pogrešna primena zakona dovela katastar u nepriliku

RGZ pozdravlja odluku da se u rešavanje problema uključi premijerka: Pogrešna primena zakona dovela katastar u nepriliku

Iako je jaz među platama kod oba pola i dalje primetan, žene se više ne libe da se bave "muškim zanimanjima", i to ne samo da bi se "takmičile" s muškim kolegama, već su to njihove istinske želje koje su u prošlosti, često, bile sputavane. Gotovo da nema posla kojim se ne mogu baviti i muškarci i žene, ili je bar vrlo malo takvih.

Po definiciji, netradicionalna zanimanja za žene su ona gde žene čine svega 25 odsto, tj. četvrtinu radne snage. Američko ministarstvo rada izdvojilo je čak oko 100 atipičnih profesija kojima se žene danas bave, a ovo je 10 najčešćih.

Kamiondžijke, arhitekte, berberini, šefovi kuhinja su među prvima na listi. Iako nije mnogo popularno da žene sređuju mušku bradu - profesionalno, dok često rade kao frizeri, ovo zanimanje je uzelo maha u poslednje vreme. Štaviše, žene na tom polju mogu biti uspešnije od muškaraca.

Sa druge strane, iako kuvanje i kuhinju uglavnom vezujemo za žene, posebno na Balkanu, činjenica je da se u svetu kulinarstva više ističu muški kuvari. Uglavnom su oni šefovi kuhinja u prestižnim restoranima širom sveta, kao i u TV emisijama. Međutim, žene počinju da dominiraju i na tom planu.

Žena
Foto: Profimedia/ilustracija

Na listi netradicionalnih zanimanja za žene se nalaze još i: članovi sveštenstva (monahinje), specijalni agenti - detektivi, zatim žene inženjeri. Za drugo na ovoj listi se obično vežu predrasude da je to zanimanje namenjeno muškarcima zbog akcije, rizika, opasnosti, fizičke spremnosti i tome slično.

Žene bi, po pravilu, trebalo da naginju "nežnijim profesijama". Kada je reč o inženjerima, i tu je generalno manje žena nego muškaraca, o čemu najpre svedoči stanje na fakultetima, a onda i u praksi. Pretpostavlja se da je ovo više "muško zanimanje", vezano za matematiku, fiziku, tehniku, nauku - kojima je više sklon jači pol.

Na kraju liste su žene koje rade kao vatrogasci, piloti, programeri. Žene koje se usude da svaki dan spasavaju živote, boreći se sa vatrom, izuzetno su hrabre i neustrašive, a tu vrstu odvažnosti, priznaćemo, nema svaka osoba lepšeg pola. Ovaj posao je težak, nepredvidljiv, izazovan i opasan.

Takođe, ni u avio-industriji nema mnogo žena koje upravljaju letelicama, mada je situacija bolja s godinama. S druge strane, više je stjuardesa nego stjuarda. Kada je reč o programerima, zbog prirode posla i povezanosti sa granama koje su muškarcima "jača strana", donekle je prirodno što ovde nema mnogo žena.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije nedavno je navelo da u našoj državi u IT sektoru ima između 15-20% žena.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd