fbpx
Skip to main content
Ekonomija, svet

SVETU PRETI EKONOMSKA KATASTROFA? Propast u Zapadnoj Evropi, sve poskupljuje - moguće su velike nestašice!

Foto: Shutterstock
Evropa i svet na ivici ponora

U Zapadnoj Evropi, u poslednje vreme zabeležen je drastičan skok cena, sve poskupljuje velikom brzinom. Stručnjaci se sa pravom pitaju, da li Evropi a i svetu preti ekonomska kriza? Veliki rast cena i poskupljenja zabeležena je i u nekim od najrazvijenijih zemalja Zapadne Evrope (Velika Britanija, Nemačka...).


MOŽE LI SE SMANJITI RADNO VREME? Kako je došlo do toga da radimo baš osam sati dnevno?

PROMENE NA VRHU LISTE! Telekom Srbija prestigla Hrvatski telekom i sada je na čelu

PROMENE NA VRHU LISTE! Telekom Srbija prestigla Hrvatski telekom i sada je na čelu

LITAR ULJA PREMAŠIO 200 DINARA! Ekonomisti otkrivaju da li nas očekuje novo poskupljenje hrane i kada će rast cena stati

LITAR ULJA PREMAŠIO 200 DINARA! Ekonomisti otkrivaju da li nas očekuje novo poskupljenje hrane i kada će rast cena stati

Veleprodajne cene gasa porasle su ove godine u Evropi za 400%, delimično zbog niskih zaliha i velike potražnje iz Azije, što je izvršilo poseban pritisak na energetski intenzivne industrije.

Britanska industrija u velikoj krizi

Britanski najveći energetski intenzivni proizvođači, uključujući proizvođače čelika, stakla, keramike i papira, upozorili su vladu da bi mogli biti prisiljeni da obustave proizvodnju, osim ako se ne učini nešto u vezi sa visokim cenama gasa.

Šefovi industrije razgovarali su u petak s ministrom poslovanja Kvasijem Kvartengom, ali su rekli da su završeni razgovori, bez trenutnih rešenja.

- Ako vlada ne preduzme ništa, u osnovi ono što ćemo videti za sektor čelika su sve više pauze u proizvodnji u određeno doba dana i te pauze će biti sve duže - rekao je Gareth Stace, generalni direktor UK Steel -a rekao je za ITV Nevs.

Slično, Andrev Large, generalni direktor Konfederacije papirne industrije, rekao je istoj televiziji da ne može isključiti da fabrike moraju obustaviti proizvodnju zbog povećanih troškova energije.

David Dalton iz Britanskog udruženja proizvođača stakla rekao je da su neke kompanije danima udaljene od obustave proizvodnje.

London
Foto: Profimedia

Nakon što su se u petak sastali sa čelnicima industrije, Kvarteng - ovo odeljenje je reklo da je odlučno da obezbedi konkurentnu budućnost britanskim energetski intenzivnim industrijama.

Rečeno je da je "obećao da će nastaviti blisko sarađivati sa kompanijama u narednim danima kako bi dodatno razumeo i pomogao u ublažavanju uticaja povećanja troškova sa kojima se preduzeća suočavaju".

Međutim, neki zakonodavci unutar vladajuće Konzervativne stranke žele više da se učine za energetski intenzivne industrije.

- Želeo bih da vidim veću podršku vlade za ove industrije u kratkom roku kako bismo bili sigurni da ih nećemo izgubiti iz Velike Britanije i da ne odvraćamo od daljih ulaganja - rekao je Andrev Bridgen za BBC.

"Mislim da bi voleli da vide ograničenje cena koje će platiti za benzin."

Britanska ekonomija već se bori sa krizom u lancu snabdevanja.

Nedostatak radnika nakon Bregzita, pogoršan globalnim opterećenjem pandemijom COVID-19, poremetio je britanske lance snabdevanja za sve, od goriva i svinjetine do živine i vode u bocama, stavljajući svaki oporavak od pandemije pod pretnju.

Drastično poskupljenje u Nemačkoj - moguće i neštasice

Osnovne prehrambene namirnice u Nemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

U Nemačkoj će u idućih nekoliko meseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači "prete" i do 25 posto višim cenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin.

Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cena.

Supermarket
Foto: Profimedia/ilustracija

Portal "Lebensmittelzeitung", koji objavljuje vesti vezane za trgovinu i hranu, piše kako i proizvođači testenine planiraju da povise cene, prenosi Večernji list. Na primer, testenina proizvođača Birkel, najvećeg nemačkog proizvođača sušene testenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cene, a testenina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

Razlog poskupljenja je cena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u poslednjih 12 meseci porasli 40 posto. Veliki trgovački lanci u Nemačkoj i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

U prošlosti, kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali da spreče povećanje cena.

U intervju za nemački Bild, Bernard Burdik iz potrošačkog centra u Severnoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari takođe daju predloge kako da se umanji inflacija. Političar CDU-a Johanes Štajniger, na primer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

Nju Delhiju preti velika kriza

Premijer Nju Delhija Arvind Kedžrival upozorio je na predstojeću krizu struje u indijskoj prestonici zbog nestašice uglja. Kedžrival je izjavio da je pozvao saveznu vladu premijera Narendre Modija da dodeli više uglja i gasa elektranama koje snabdevaju federalnu teritoriju Nju Delhi, jer su mnoge elektrane tokom nedelje imale zalihe za samo jedan dan, piše Rojters.

Nju Delhi
Foto: Profimedia

- Delhi bi mogao da se suoči sa energetskom krizom - objavio je Kedžrival na svom Tviter nalogu.

Više od polovine od 135 elektrana u Indiji je na ugalj, koje snabdevaju oko 70 odsto električne energije u zemlji, i koje imaju zalihe koje će trajati manje od tri dana, preneo je Rojters u petak.

Savezna vlada je, međutim, uverila javnost da u zemlji postoji dovoljna količina električne energije.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd