fbpx
Skip to main content
Ekonomija

REKORDI SRPSKE EKONOMIJE: Strane investicije, finansiranje, otplata duga - u igri su milijarde!

Foto: SD/ilustracija/Youtube/Printscreen/djordje jokic
Ostvareni do sada najbolji uslovi koje je Srbija postigla za finansiranje u dolarima i najniža stopa finansiranja naše zemlje ikada

Srbija je do 10. novembra ove godine imala priliv neto direktnih stranih investicija u iznosu od 1,997 milijardi evra, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

NOVA POMOĆ DRŽAVE ZA PENZIONERE PRED PRAZNIKE: Prošle godine 5.000 u novembru, kako će ih i kada sada isplatiti?

NOVA POMOĆ DRŽAVE ZA PENZIONERE PRED PRAZNIKE: Prošle godine 5.000 u novembru, kako će ih i kada sada isplatiti?

O OVOME BRUJI CELA SRBIJA! Evo šta je istina o porezima koje treba da plaćaju frilenseri!

O OVOME BRUJI CELA SRBIJA! Evo šta je istina o porezima koje treba da plaćaju frilenseri!

UŽIČKI KRAJ OBORIO SVE REKORDE POSEĆENOSTI: Zapadna Srbija bila prepuna turista, a za to postoji samo jedan razlog

UŽIČKI KRAJ OBORIO SVE REKORDE POSEĆENOSTI: Zapadna Srbija bila prepuna turista, a za to postoji samo jedan razlog

Istakla je da je to još jedna važna vest za našu zemlju.

- Sa prvom dekadom novembra od početka godine u Srbiju je došlo 2,85 milijarde evra bruto direknti stranih investicija, od čega je neto, prema preliminarnim podacima 1,997 milijardi evra - rekla je Tabakovićeva na otvaranju drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma.

Rekla je da se nada da će Srbija bez reinvestirane dobiti uspeti do kraja godine da ostvari projekciju od 2,3 milijarde evra neto direktnih stranih investicija.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije
Foto: Printscreen/RTS

Najbolji uslovi za finansiranje u dolarima u istoriji

Takođe, Srbija je u ponedeljak na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto, što su do sada najniže kamatne stope, odnosno najbolji uslovi koje je postigla za finansiranje u dolarima, saopšteno je iz NBS.

Istovremeno, u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika, odnosno od volatilnosti u kretanju kursa evra prema američkom dolaru, Srbija je putem svop transakcije prvi put ikada izvršilatakozvani "hedžing", čime je zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de facto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066 odsto.

Investicije
Foto: Shutterstock

Neviđeni rezultati u doba globalne krize

Ovo je najniža stopa finansiranja naše zemlje ikada i, iako ostvarena u periodu globalne krize, niža je čak i od kuponske stope koju je Srbija ostvarila prošle godine (1,50 odsto), ističe se u saopštenju.

- Ova transakcija je još jedna potvrda da međunarodni ulagači našu zemlju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju. Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije - poručila je juče guverner Jorgovanka Tabaković.

Delegacije NBS i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pet puta veća tražnja od ponude naših obveznica!

Tražnja je bila višestruko veća od emitovanih 1,2 milijardi dolara (premašila je iznos od 6 milijardi "zelenih novčanica"), pri čemu je interesovanje pokazalo preko 200 uglednih investitora iz celog sveta. Tako visoka zainteresovanost za srpskim obveznicama omogućila je da se stopa prinosa tokom aukcije značajno smanji (za čak 40 baznih poena) u poređenju sa inicijalnim uslovima.

Vraćanje ubitačnog duga iz 2011.

Najveći deo sredstava prikupljenih transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50 odsto).

- Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i višestruko niža u poređenju sa kamatnom stopom ostvarenom prilikom prethodne emisije desetogodišnje evroobveznice u dolarima 2011. godine - dodala je guverner.

To je ujedno i potvrda da je Srbija svoju ekonomiju u potpunosti pozitivno transformisala, ovu krizu dočekala spremno, kao i da odlučno nastoji da poslednje ostatke neodgovornog ponašanja iz prošlosti i skupog zaduživanja u potpunosti zameni racionalnim i odgovornim odnosom prema svom narodu.

To Srbiju svrstava među zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga.

Da li znaš nekoga od svojih vršnjaka ko je napravio tajnu ili javnu grupu na nekoj od društvenih mreža sa ciljem ismejavanja nekog od vršnjaka?

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd