fbpx
Skip to main content
Ekonomija

NEOČEKIVANI PAD PROIZVODNJE: Nestašica materijala usporila evropsku industriju broj jedan

Foto: Profimedia/ilustracija
Ekonomisti su predviđali rast proizvodnje od 0,5 odsto.

Nestašica poluprovodnika, drvne građe i drugih repromaterijala dovela je do neočekivanog pada nemačke industrijske proizvodnje u aprilu, što je još jedan znak, prema oceni Rojtersa, da problem "uskih grla" u snabdevanju koči oporavak najveće evropske ekonomije.

INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA SKOČILA ZA 33 ODSTO: Srpska ekonomija doživljava procvat

INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA SKOČILA ZA 33 ODSTO: Srpska ekonomija doživljava procvat

REZULTAT SNAŽNE EKONOMIJE I USPONA SRBIJE - "GRMEĆE" ŠINAMA: Brzi vozovi za našu zemlju biće najmoderniji u Evropi

REZULTAT SNAŽNE EKONOMIJE I USPONA SRBIJE - "GRMEĆE" ŠINAMA: Brzi vozovi za našu zemlju biće najmoderniji u Evropi

CENE NIKAD VEĆE U CELOM SVETU: Šta nam se sprema i kakva nas ekonomija čeka posle teške korona godine

CENE NIKAD VEĆE U CELOM SVETU: Šta nam se sprema i kakva nas ekonomija čeka posle teške korona godine

Savezni zavod za statistiku, Destatis, objavio je danas da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj pala za 1 odsto u aprilu u odnosu na mart, kada je, prema naviše revidiranom pokazatelju, ojačala za 2,2 procenta.

Na ovakav aprilski rezultat, najviše je uticao pad proizvodnje robe za široku potrošnju od preko 3 odsto i građevinske aktivnosti za više od 4 procenta.

Slabiji industrijski podaci od očekivanih sugerišu da će nemačka ekonomija morati jače da se osloni na potrošnju domaćinstava da bi poduprla još uvek krhki oporavak od krize korona virusa.

Ovo je do sada nezabeležena kombinacija - knjige narudžbina u industriji su prilično popunjene, a proizvodnja opada“, rekao je ekonomista VP banke Tomas Gicel, dodajući da su problemi u snabdevanju poluprovodnicima pogurali pad u automobilskoj industriji.

Dakle, uprkos dobro popunjenim knjigama porudžbina, proizvodnja će dati samo ograničeni doprinos ukupnom ekonomskom rastu u drugom kvartalu, naveo je on.

Ipak, raspoloženje nemačkih industrijalaca nagoveštava poboljšanje u narednim mesecima, budući da je indeks raspoloženja proizvođača, prema anketi IFO instituta dostavljenoj Tanjugu, samo neznatno skliznuo u junu zadržavši se i dalje na zavidno visokom nivou.

Što se tiče raspoloženja investitora, njihova očekivanja u pogledu snažnog ekonomskog oporavka u narednih šest mesecu ostala su netaknuta, prema današnjim rezultatima istraživanja ekonomskog instituta ZEW.

U prvom kvartalu 2021, nemački BDP je pao za 1,8 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, i za 3,1 procenat na godišnjem nivou.

Kancelarka Angela Merkel je rekla juče prilikom virtuelnog otvaranja fabrike poluprovodnika u Drezdenu da nestašica čipova komplikuje nemački ekonomski oporavak od korona krize.

Taj problem je primorao mnoge nemačke kompanije da najave skraćenje radnog vremena i smanje proizvodnju, a manjak komponenata će takođe uticati na povećanje finalnih cena za potrošače i ukupnih inflatornih pritisaka.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd