fbpx
Skip to main content
stan

UGOVORI I LOKACIJE PO VOLJI, SAMO VAM PARICE TREBAJU: Novi izveštaj o cenama nekretnina obara rekorde - totalno ludilo

Da je tržište "divlje" govore i podaci o najvišim postignutim cenama.

Republički geodetski zavod (RGZ) je nedavno objavio svoj "Izveštaj o stanju na tržištu nepokretnosti za prvo polugodište 2021. godine". Ovaj poslednji izveštaj samo je potvrdio nastavak dosadašnje ekspanzije tržišta nekretnina, čemu idu u prilog i činjenica da je u Srbiji za pola godine kroz tržište nekretnina prometovano 2,9 milijardi evra.

ŽENE NA SELU BEZ STALNIH PRIMANJA: Država rešava to pitanje i daje čak 50.000 evra, ovo su uslovi

ŽENE NA SELU BEZ STALNIH PRIMANJA: Država rešava to pitanje i daje čak 50.000 evra, ovo su uslovi

EVRO SLAVI DVADESETI ROĐENDAN: Evropljani i dalje više vole keš nego digitalni novac, a slamarice su im PUNE

EVRO SLAVI DVADESETI ROĐENDAN: Evropljani i dalje više vole keš nego digitalni novac, a slamarice su im PUNE

SVE BI DALI ZA JEDAN "LAJK": Društvene mreže otkrivaju više nego što bismo hteli, ali šta ako nemamo profil?

SVE BI DALI ZA JEDAN "LAJK": Društvene mreže otkrivaju više nego što bismo hteli, ali šta ako nemamo profil?

Da je tržište "divlje" govore i podaci o najvišim postignutim cenama. Naime, najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za basnoslovnih 5 miliona evra, dok je najskuplji stan prodat na Novom Beogradu za više od 1,8 miliona evra. Što se tiče najskupljih kvadrata, najskuplji kvadrat stana u Srbiji je prodat u Beogradu na vodi za 9.721 evra, dok je najskuplja starogradnja koštala 4.615 evra koliko je koštao jedan stan od 29 kvadrata na Vračaru.

Obim tržišta

Kako stoji u izveštaju, u prvom polugodištu 2021. godine dostavljeno je skoro 90.000 ugovora (89.463 tačnije), što je za 61 odsto više nego u prvom polugodištu 2020. godine. Posebno je zanimljivo da se četvrtina svih ugovora u Srbiji odnosi na promet nekretnina sa teritorija 17 beogradskih opština.

Najveći obim prometa među opštinama imale su: Novi Sad (7.873); Zemun (2.832), Subotica (2.216); Voždovac (2.209); Zvezdara (2.206) itd.

- Najveći udeo u ukupnom broju registrovanih ugovora u prvom polugodištu 2021. godine odnosio se na kupoprodaje, 95 odsto, dok su ostale vrste pravnog posla činile 5 odsto ugovora, stoji u izveštaju.

zgrada
Foto: Profimedia

Broj kupoprodaja u odnosu na prošlu godinu je veći za čak 60 odsto. Prema vrstama nekretnina, najzastupljeniji su bili ugovori kojima su prometovani "posebni delovi objekata"- 42 odsto. Dok je učešće ugovora kojim je prometovano zemljište oko 37 odsto. Objekti su iznosili 14 odsto ugovora, dok je mešoviti promet imao učešće od 7 odsto u ukupnom broju ugovora.

Način plaćanja

Najveći broj nepokretnosti u prvom polugodištu 2021. godine je plaćeno gotovinom, 84 odsto, dok je ostalih 16 finansirano iz kreditnih sredstava, i to najviše kupovina posebnih delova objekata.

- Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište u 99 odsto prometa zemljišta, mešoviti prometi u 97 odsto mešovitog prometa, kao i objekti (91 odsto prometa objekta) i posebni delovi objekata (u 68 odsto slučajeva), piše u izveštaju RGZ.

U slučaju stanova oni su plaćani gotovinom u 63 odsto prometa, dok je ostatak (37 odsto) finansiran iz kreditnih sredstava. Plaćanje stanova iz kredita u odnosu na plaćanje kešom je u blagom porastu već nekoliko godina.

Obim novčanih sredstava na tržištu

Ukupan obim sredstava na tržištu za period pola godine je iznosio skoro 2,9 milijardi evra, za razliku od prošle (kada je prometovano 1,7 milijardi evra) ili 2019. godine (kada je prometovano 1,8 milijardi). Najvrednije tržište, posmatrano po regionima, je bilo u gradu Beogradu (više od 1,4 milijarde evra), oko 51 odsto ukupnog obima.

stan
Kirija za stan.
Foto: Profimedia/ilustracija

Vrednost prometa stanova imao je najveći udeo u ukupnim sredstvima (54 odsto), zatim vrednost stambenih objekata (9 odsto), građevinskog zemljišta ( 8 odsto), poslovnih prostora (5 odsto) itd.

Prosečne cene stanova u Srbiji

Prosečna cena stana u novogradnji je u prvom polugodištu 2021. iznosila 1.455 evra po kvadratu, dok je u starogradnji iznosila 1.057 evra. Prosečna površina stanova u prometu u starogradnji je iznosila 53 kvadrata dok je u novogradnji iznosila 58 kvadrata.

U odnosu na cene prošle godine, najveći rast cena novogradnje su zabeleženi u Beogradu (Palilula) 31 odsto, u Kraljevu 27 odsto, u Vršcu 21 odsto, Zrenjaninu 21 odsto itd. Najveći rast cena u starogradnji je zabeležen u Pančevu i to 19 odsto.

Najviše postignute cene u prvom polugodištu

Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za čak 5 miliona evra, dok je najskuplji stan prodat na Novom Beogradu za oko 1,8 miliona evra. Što se tiče najskupljih kvadrata, najskuplji kvadrat stana u Srbiji je prodat u Beogradu na vodi za 9.721 evra, dok je najskuplja starogradnja koštala 4.615 evra koliko je koštao jedan stan od 29 kvadrata na Vračaru.

kuća
Foto: Profimedia

Što se tiče kvadrata poslovnog prostora, najskupljji kvadrat je plaćen na Čukarici, 11.538 evra, za prostor površine 26 kvadrata. Generalno najskuplji poslovni prostor je plaćen 2,5 miliona evra na Novom Beogradu.

U ovom izveštaju pojavila se i najskuplje plaćena garaža, koja se nalazi na opštini Čukarica i plaćena je 40.000 evra.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta, u Jakovu naselju u Surčinu, je plaćen 24,9 evra na parceli površine 59 ari, dok je najskuplje zemljište prodato za 1,2 miliona evra. Radi se o zemljištu u opštini Bačka Topola površine 141 hektar.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd