fbpx
Skip to main content
Internet

NAJZNAČAJNIJA AKVIZICIJA U SRPSKOJ IT INDUSTRIJI: Nordeus prodat američkom Tejk tu za 378 miliona dolara

Foto: Profimedia/ilustracija
Nordeus smatra da će im partnerstvo sa velikom kompanijom poput Tejk tu omogućiti da ostvare pun potencijal

Srpska gejming kompanija Nordeus prodata je američkoj kompaniji "Tejk tu interaktiv softver" za 378 miliona dolara, što je jedna od najznačajnijih akvizicija ovog tipa u srpskoj IT industriji.

SUTRA SE DONOSI KONAČNA ODLUKA: Da li ćemo u Grčku sa negativnim antigenskim testom umesto PCR-a?

SUTRA SE DONOSI KONAČNA ODLUKA: Da li ćemo u Grčku sa negativnim antigenskim testom umesto PCR-a?

NEMATE PARA NA RAČUNU, A PISALI STE ČEKOVE NEKOLIKO MESECI RANIJE? Pazite se - cena "ležarine" može da bude previsoka!

NEMATE PARA NA RAČUNU, A PISALI STE ČEKOVE NEKOLIKO MESECI RANIJE? Pazite se - cena "ležarine" može da bude previsoka!

DOSTA SE TOGA PROMENILO OD 2008. GODINE: Danas uloženo tri milijarde dinara za lečenje retkih bolesti

DOSTA SE TOGA PROMENILO OD 2008. GODINE: Danas uloženo tri milijarde dinara za lečenje retkih bolesti

Američka kompanija će platiti 225 miliona dolara unapred u kešu i deonicama u vrednosti od 90 miliona dolara.

Konačna cena bi mogla da dostigne 378 miliona dolara, preneo je portal "Biznisvajr".

Osnivački tim "Nordeusa" primiće naknadu za akcije i nastaviće da vodi kompaniju, a deo u gotovini biće finansiran iz sopstvenih sredstva Tejk tu.

Srpski Nordeus, gejming kompanija koja stoji iza jedne od najuspešnijih domaćih video igara, a možda i najuspešnijih srpskih proizvoda - Top Eleven objavila je da se spaja sa "Take -Two Interactive", jednom od najvećih gejming kompanija, u čijem vlasništvu su i Rockstar Games i 2K i razvoj nekih od najznačajnijih serijala u industriji, poput Grand Theft Auto, Red Dead, Bioshock, i mnogi drugi, preneo je Startit.

- Tokom decenija sam upoznao sve važnije ljude iz industrije, pogotovo sa mobile strane. Mislim da se sa Tej tu najbolje poklapamo po kompanijskoj kulturi. Mislim da imamo dosta toga zajedničkog i da će nam oboma biti jednostavno da nastavimo sa razvojem u okviru partnerstva - rekao je direktor Nordeusa Branko Milutinović.

Nordeus smatra da će im partnerstvo sa velikom kompanijom poput Tejk tu omogućiti da ostvare pun potencijal, kao i da u većoj meri doprinesu razvoju srpskog gejming ekosistema.

- Mislim da zajedno sa Tejk tu možemo da dodamo energiju lokalnom ekosistemu i postignemo još bolje stvari. Mislim da će to biti sjajna posledica. Ponosim se ulogom koju imam u tome, jer smo zaista uspeli da pozitivno utičemo na veliki broj ljudi - napomenuo je Milutinović.

Nordeus je osnovan 2010. godine i jako brzo je počeo da beleži veliki rast, te danas predstavlja jednu od najuspešnijih kompanija u srpskom gejmingu, a verovatno i jednu od najuspešnijih kompanija u Srbiji.

Sa vrhunca uspeha u prvim godinama Top Elevena, ovaj naslov je prolazio niz raznih promena i pratio trendove u industriji, dok se nedavno našao na petom mestu jednog izveštaja o fudbalskim igrama koje najviše prihoduju.

Pored igre Top Eleven, kompanija je lansirala još jednu fudbalsku igru, kao i jednu epsku strategiju.

Nordeus ima međunarodnu reputaciju i između ostalog je 2011. odneo nagradu za najbolji evropski gejming startap.

U Srbiji se naširoko smatra poželjnim poslodavcem i svakako je odigrao ogromnu ulogu u inspirisanju velikog broja domaćih profesionalaca i preduzetnika da mogu napraviti veliki uspeh na svetskom tržištu iz Srbije.

Pored poslovnih aktivnosti, imali su i brojne društveno odgovorne aktivnosti, poput humanitarnih akcija, upravo pokrenute fondacije i kao suosnivači Srpske asocijacije industrije video igara (SGA) i Inicijative Digitalna Srbija (DSI).

Kako se navodi, Tejk tu je postao zainteresovan za Nordeus još 2014. godine, a interesovanje nije opalo nakon neuspešnog razgovora o akviziciji.

Pošto igra Top Eleven postoji 10 godina i ne prestaje sa rastom, baš kao i sam Nordeus, kompanija je smatrala da je sada došao pravi trenutak za novi pokušaj.

- U pravljenju poslova, pogotovu u sferi free 2 play mobilnih igara, gde se sreća menja iz meseca u mesec, prilikom akvizicija treba obratiti pažnju da ne uhvatite nož koji pada - da kupite preduzeće koje ide nadole. Ovde je baš suprotno, kompanija raste iz meseca u mesec. Mislim da nam je tajming savršen - rekao je šef korporativnog razvoja Take-Two Majkl Voroš.

Nordeus je treći po redu izdavač mobilnih igara kog je Tejk tu kupio, a prethodno su kupili Social Point i Playdots.

Kako navode iz kompanije, ovo je prilika da se fragmentirano tržište F2P igara konsoliduje i iskoristi pun potencijal koje Srbija ima za razvoj igara.

- Zapanjio nas je kvalitet inženjerstva i talenat game dizajnera koje smo zatekli u Beogradu, a i šire u Srbiji … Kada smo kupili Social Point 2017 godine, prilično smo rano stupili na gejming tržište u Barseloni. Sada je taj lokalitet eksplodirao i mnogo novih preduzeća se pojavilo, mislim da će se isto dogoditi i u Srbiji. Mislim da gejming industriju Srbije čeka svetla budućnost - zaključio je Voroš.

Za sada neće biti promena u poslovanju kompanije, i tim od 180 zaposlenih će nastaviti da radi pod vođstvom istog direktorskog tima.

Ovo je jedna od najznačajnijih akvizicija ovog tipa u srpskoj IT industriji, a od skorašnjih se sa njom mogu uporediti Nutanix-ova akvizicija Frame-a, Playrix-ova akvizicija Eipix-a, kupovina 3lateral-a od strane Epic Games i kupovina Mad Hat Games od strane švedske Embracer grupe.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd