fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

MISIJA MMF-a ZA DVA DANA ODLAZI IZ ZEMLJE! Brnabić: Srbija zainteresovana za nastavak saradnje!

Srbija Danas / Jelena Obradović
Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nakon isteka aktuelnog aranžmana "Instrument za upravljanje politikama" (Policy Coordination Instrument - PCI) koji ima s tom institucijom do januara 2021. godine.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Brnabićeva je u razgovoru putem video-linka sa šefom Delegacije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kesom Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aranžmana vlade istakla je da ovakva saradnja najbolje promoviše Srbiju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

KOLIKO JE KORONA PROMENILA PUTOVANJA? Sa jednim pasošem može se u 129 zemalja, Japan svrgnut, a GDE JE SRBIJA?

KOLIKO JE KORONA PROMENILA PUTOVANJA? Sa jednim pasošem može se u 129 zemalja, Japan svrgnut, a GDE JE SRBIJA?

Mladim parovima država daje 13.000 evra da ostanu da žive u OVOM MESTU, a postoji samo JEDAN USLOV!

Mladim parovima država daje 13.000 evra da ostanu da žive u OVOM MESTU, a postoji samo JEDAN USLOV!

STAROSNA GRANICA ZA PENZIJU SE PONOVO POMERA? Kako je Srbima u Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji i Švedskoj

STAROSNA GRANICA ZA PENZIJU SE PONOVO POMERA? Kako je Srbima u Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji i Švedskoj

Šef Delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da Srbiji nije neophodna finansijska podrška, i da bi prema tome naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija, čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije korona virusa, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. On je istakao da s obzirom na ovakve pokazatelje, u narednoj godini očekuje još brži oporavak srpske privrede.

Ana Brnabić je naglasila da će narednoj vladi prioritet biti program "Srbija 2025", jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti, odnosno još veća aktivnost u građevinskom sektoru i nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, što će pozitivno uticati i na povećanje privrednog rasta.

Beograd na vodi
Foto: Srbija Danas

Najavljujući dalja ulaganja u poljoprivredu, predsednica Vlade Srbije ocenila je da naročito ohrabruje privredni rast ovog sektora, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto. Takođe je ukazala i da je značajna podrška i IT industriji, u kojoj vidi veliki potencijal i koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države, kaže se u saopštenju.

Istakla je da je više nego jasno da srpska ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku, inovacije i nove tehnologije.

Sagovornici su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu. Kada je u pitanju nastavak saradnje sa MMF-om, najavljeno je da će dogovori uskoro biti i konkretizovani, po završetku aktuelnog aranžmana, zaključuje se u saopštenju.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd