fbpx
Skip to main content
bogati

Evropa ima 117 milijardera više nego pre pandemije: Dok korona "gazi" ekonomiju oni su svoje bogatstvo uvećali

Foto: Shutterstock
Bogatstvo im je veće za trećinu u odnosu na prošlu godinu

Evropa trenutno ima čak 628 milijardera, prema Forbesovom popisu milijardera za 2021. godinu, 117 više nego godinu ranije. Njihovo ukupno bogatstvo broji tri biliona dolara, za trećinu više nego godinu ranije.

ZAPADNI BALKAN TRESE ZLATNA GROZNICA: Srbija je apsolutni lider po rezervama, dok je Hrvatska svoje zlato RASPRODALA

ZAPADNI BALKAN TRESE ZLATNA GROZNICA: Srbija je apsolutni lider po rezervama, dok je Hrvatska svoje zlato RASPRODALA

PAD INDEKSA NA VOL STRITU: Rasprodaja u tehnološkom sektoru

PAD INDEKSA NA VOL STRITU: Rasprodaja u tehnološkom sektoru

USKO GRLO NA ŠALTERIMA MUP-a! Svima se žuri na put, stvorene velike gužve zbog izdavanja novih putnih isprava

USKO GRLO NA ŠALTERIMA MUP-a! Svima se žuri na put, stvorene velike gužve zbog izdavanja novih putnih isprava

Iza ovog podatka krije se činjenica da evropski milijarderi, kao ni milijarderi u ostatku sveta, nisu bili posebno pogođeni koronom, već upravo suprotno.

Broj milijardera na svetu je narastao čak 30 odsto, prema godišnjem izveštaju časopisa Forbs – sad ih je 2.755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90 odsto ih je danas bogatije nego što su bili pre pandemije.

Ukupno bogatstvo milijardera naraslo je za čak osam biliona dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 biliona dolara, prema Forbsovom izveštaju.

bernard arno
Foto: Reuters

 

Najbogatiji Evropljani Francuz i Španac

Najbogatiji čovjek na svetu i dalje je osnivač i glavni direktor giganta za onlajn trgovinu Amazon, Džef Bezos. Njegova imovina procenjuje se na 177 milijardi dolara – 64 milijarde više nego lane.

Drugi najbogatiji je Ilon Mask, osnivač, glavni direktor i najveći deoničar (21 odsto) proizvođača električnih automobila Tesla, sada težak 151 milijardu dolara, što je celih 126 milijardi više nego lane.

Treći najbogatiji čovjek na svetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernar Arno s porodicom, čija korporacija LVMH Met Henesi Luj Vuton drži oko 70 elitnih brendova kao što su Luj Viton, Kristijan Dior, Živensi i Henesi. Bogatstvo Arnoa povećalo se za čak 74 milijarde dolara te sad iznosi 150 milijardi.

Četvrti najbogatiji na svetu i drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amansio Ortega, vlasnik lanca Zara, koji je "težak" 77 milijardi dolara – 22 milijarde više nego 2020. On se nalazi na 11. mestu na Forbsovom popisu najbogatijih.

Odmah iza njega je Francuskinja Fransoa Betenkor Mejers s porodicom, kćerka i naslednica Lilijan Betenkor koja je umrla 2017, a koja je bila ćerka Eugenija Šilera, osnivača kozmetičkog giganta L'Oreal. Ona je ujedno i najbogatija žena na svetu s 73,6 milijardi dolara, što je 24,7 milijardi više nego 2020.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd