fbpx
Skip to main content
Korona virus

KOVID PASOŠ VS. DIGITALNI SERTIFIKAT: Mnoge države već uveliko razmatraju uslove za putovanja, a gde je tu Srbija?

Foto: Srbija Danas
Sa druge strane neki se pitaju, a šta ako primim recimo kinesku vakcinu, i sa njom me ne puste u neku zemlju evropske unije?

Poslednjih dana aktuelna tema za sve one koji planiraju da negde otputuju jeste koji su uslovi pod kojma bi trebalo da se ulazi u određene zemlje, a korona-pasoš se nametnuo kao jedno od mogućih rešenja.

Elektronski sertifikat, potvrda o vakcinaciji, kovid-pasoš...

Različite varijante imena, ali funkcija je ista - omogućiti lakšu kontrolu epidemije i dozvoliti vakcinisanim turistima da se slobodno kreću kroz zemlje.

BEG OD GRADSKE VREVE ZA SAMO 15 EVRA: Ove predivne lokacije nalaze se na samo sat vremena od Beograda

BEG OD GRADSKE VREVE ZA SAMO 15 EVRA: Ove predivne lokacije nalaze se na samo sat vremena od Beograda

Obaveštenje Addiko banke o radu na unapređenju sistema

Obaveštenje Addiko banke o radu na unapređenju sistema

USKORO POMOĆ NEZAPOSLENIMA: Za sve koji su ostali bez posla stiže nova mera podrške

USKORO POMOĆ NEZAPOSLENIMA: Za sve koji su ostali bez posla stiže nova mera podrške

Kako se vakcinacija sve više zahuhtava, ne samo u Srbiji nego i u svetu, sve glasnije se čuje pitanje hoćemo li uskoro moći da putujemo.

Nameće se još pitanja, među kojima su i da li će nam biti potrebne potvrde o vakcinaciji, ili negativni testovi?

Sa druge strane neki se pitaju, a šta ako primim recimo kinesku vakcinu, i sa njom me ne puste u neku zemlju evropske unije?

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) očekuje da će njihov digitalni kovid pasoš (IATA Travel Pass) biti spreman za nekoliko nedelja.

U pitanju je aplikacija koja potvrđuje da putnik poseduje test na kovid 19 ili potvrdu o vakcinaciji, a koji su potrebni za ulazak u određenu zemlju.

Takođe se potvrđuje i da je ova dokumenta izdao ovlašćeni organ. IATA vidi kovid pasoš kao presudan za normalizaciju putovanja avionom, imajući na umu da mnoge zemlje još uvek imaju na snazi striktna ograničenja ili karantin.

Er Srbija, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje testiranje IATA digitalnog pasoša ("IATA Travel Pass"), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije.

Na ovaj način, srpska nacionalna avio-kompanija će biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbednosti putovanja i oporavak turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

Zaštitna maska
Foto: Profimedia/ilustracija

Putnici Er Srbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca. "IATA Travel Pass" će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već́ će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti.

Hrvatska je već predstavila kako će izgledati i šta će sve sadržati sertifikat, odnosno kovid pasoš, dok je Kina za svoje građane uvela elektronski pasoš koji će pokazivati njihov zdravstveni status kada putuju u inostranstvo ili se vraćaju u zemlju.

Aleksandar Seničić je nedavno kazao da se cela stvar svodi na to da neko bude bezbedan za putovanje i druga stvar je tehničke prirode, da se ubrza protok ljudi.

- Kada bi svako na graničnom prelazu gledao onaj papir, potvrdu o vakcinaciji i poredi sva dokumenta, to bi puno vremena odnosilo. U elektronskoj formi, kad se očita taj kod sve ide brže - rekao je Seničić.

Najbliži štampani ekvivalentan aplikaciji je "Žuti karton" (International Certificate of Vaccination and Prophylaxis). U pitanju je dokument Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koji potvrđuje da su putnici vakcinisani.

Često se koristi kao dokaz da su se putnici vakcinisali protiv žute groznice što je potrebno za ulazak u određene zemlje.

Avio industrija polaže nade da će ove godine doći do ponovnog pokretanja putovanja ali bez karantina. Međutim, očekuje se da će napredak u tom pravcu biti jako spor, čak i sa aplikacijom. Prema podacima IATA-e, pandemija je katastrofalno uticala na avio industriju, a potražnja je opala za gotovo 70% tokom 2020. godine, u poređenju sa 2019. godinom. Industrija se nada oporavku tokom ove godine, ali je malo verovatno da će i primena vakcina odmah rešiti problem.

To je upravo jedan od razloga zašto IATA smatra da je kovid pasoš zaista potreban.

Deo članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael najavljuje da bez takve potvrde građani neće smeti na masovna okupljanja.

Takav pristup otvara brojne kontroverze, pre svega u području ljudskih prava, s obzirom na to da je vakcinisanje dobrovoljno te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno cepiva za sve, pa se postavlja pitanje može li sevakcinisanje tražiti kao uslov za ulazak, na primer, u avion.

Evidentno je da nikakve kovid-isprave neće moći da budu korišćene dok vakcina ne bude dostupno svim građanima EU

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd