fbpx
Skip to main content
Parking

CENE GARAŽA DIVLJAJU! U Beogradu parking mesto košta koliko i stan u Kragujevcu

Foto: Profimedia
Ako ste aktivni vozač, onda znate koliko je teško naći parking mesto u užem i širem centru prestonice, odnosno u delovima grada koji pripadaju zonama (od 1 do 3).

S druge strane, parking mesto se sve teže nalazi i na obodu grada, tamo gde su predviđeni i besplatni parkinzi, te se vozači neretko parkiraju na trotoaru ili drugim rečima - maltene "gde stignu".

KADA ĆE BITI JEFTINIJI OGREV ZA ZIMU? Velika potražnja - u Srbiji tržište stabilno

KADA ĆE BITI JEFTINIJI OGREV ZA ZIMU? Velika potražnja - u Srbiji tržište stabilno

JOŠ JAČE DIGITALNE VALUTE! Zbog ovog bi bitkoin mogao da bude vredniji nego ikad

JOŠ JAČE DIGITALNE VALUTE! Zbog ovog bi bitkoin mogao da bude vredniji nego ikad

SAMO OD APRILA ZARADIO 60 MILIJARDI DOLARA! Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu sa 230 MILIJARDI DOLARA!

SAMO OD APRILA ZARADIO 60 MILIJARDI DOLARA! Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu sa 230 MILIJARDI DOLARA!

Takav scenario sasvim logično u prvi plan stavlja garaže i njihov značaj, ali - i to zadovoljstvo košta, i to papreno. Tako se na Vračaru ovih dana mogu naći garaže na prodaju za čak 30.000 evra, u ulicama Hadži Prodanova i Cara Nikolaja Drugog. U oba slučaja reč je o garažnim mestima veličine 12 kvadrata.

Oni koji žive na Vračaru i u okolini znaju koliko je traženje parkinga vremenom postalo "noćna mora", te svako ko je u prilici spreman je da kupi garažno mesto ili da ga mesečno iznajmljuje, ali ni tu cene nisu male. Ponovo nailazimo na klasičan zakon ponude i potražnje, koji bi mogao da "oslabi" kada zaživi beogradski metro.

U proseku kvadrat garaže u ovom delu grada košta 1.200 do 1.500 evra, mada cifra ide i do 2.500 evra. Poređenja radi, u ovom momentu možete kupiti stan od 40 kvadrata u Kragujevcu, nadomak popularnog tržnog centra (dakle, blizu jezgra grada), za 27.000 evra. To znači da je cena po kvadratu oko 670 evra.

Treba imati u vidu da je prosečna cena stambenog kvadrata u Kragujevcu oko 900-1.000 evra, ali se nalaze i znatno povoljnije opcije, koje su pritom solidno uređene. Dakle, imamo 600 evra za kvadrat stambenog prostora u Kragujevcu na jednoj strani, a na drugoj - do 2.500 evra po kvadratu garažnog mesta u Beogradu.

To dovoljno govori o jagmi koja vlada u srcu Srbije.

Na Novom Beogradu situacija je malo bolja, budući da ima više besplatnog mesta za parkiranje, odnosno više delova koji nisu u zonama, tačnije parkinga okolo zgrada. Ulice su prostranije, te se može naći garaža od 12 kvadrata za 9.000 evra.

Ali, recimo, takođe je veoma popularan deo oko zgrade Politike u samom centru Beograda, tačnije u Cetinjskoj ulici, gde se takođe može naći garažno mesto od nekih 14 m2 - ali za 30.000 evra. Na Gundulićevom vencu prodaje se garaža od 16 kvadrata za istu svotu novca.

Kada je reč o izdavanju, donekle dobra vest je da su cene koliko-toliko stagnirale, tako da još uvek možete naći garažno mesto po ceni od 100 do 130 evra na top lokacijama. Naravno, ima i onih koji traže 200 evra za mesec dana.

 
Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd