fbpx
Skip to main content
berza

AKCIJE NA EVROPSKIM BERZAMA TONU: Luksuzna roba na udaru, a gas opet poskupeo

Foto: Profimedia
Analitičari predviđaju da će finansijski izveštaji evropskih kompanija pokazati rast dobiti od gotovo 47 odsto u trećem kvartalu, prema podacima Refinitiv IBES-a.

Akcije na evropskim berzama beleže danas gubitke, jer su slabiji podaci o kineskom rastu od očekivanih pogodili deonice proizvođača luksuzne robe i zato što rast cena sirovina podgreva strah da će se inflatorna spirala oteti kontroli.

Panevropski indeks STOKS 600 pao je za 0,5 posto, nakon što je prošle sedmice ostvario najbolji nedeljni rezultat od marta podstaknut optimističnim početkom sezone objavljivanja kvartalnih kompanijskih izveštaja o dobiti, prenosi Rojters.

KONAČNO: Posle rekorda, cena gasa se spustila ispod 1.000 dolara!

KONAČNO: Posle rekorda, cena gasa se spustila ispod 1.000 dolara!

ZBOG ČEGA JE CENA ULJA TOLIKO VISOKA? Stručnjaci dali odgovor

ZBOG ČEGA JE CENA ULJA TOLIKO VISOKA? Stručnjaci dali odgovor

VOZAČI ZAMENITE GUME ŠTO PRE - IZ DVA RAZLOGA! U Srbiji od 1. novembra stupa novo pravilo na snagu

VOZAČI ZAMENITE GUME ŠTO PRE - IZ DVA RAZLOGA! U Srbiji od 1. novembra stupa novo pravilo na snagu

Azijske akcije su takođe na silaznoj putanji pod pritiskom podataka o najsporijem rastu kineske ekonomije u trećem tromesečju u poslednjih godinu dana, na koji su uticali kriza s električnom energijom, uska grla u lancu snabdevanja i velike turbulencija na tržištu nekretnina.

Deonice evropskih proizvođača luksuzne robe, s rizikom izloženim Kini, uključujući LVMH, Kering i Hermes, pale su za po 3,0 posto, čemu je, pored ostalog, doprineo poziv kineskog predsednika Si Ðinpinga da se poveća stopa poreza na potrošnju.

 

Berza
Foto: Profimedia

Belgijska grupacija za tehnologiju materijala i reciklažu Umicore je među najvećim gubitnicima na berzi, s padom vrednosti od 5,5 posto, koji usledio posle informacije da je kompanija smanjila projekciju profita zbog jačih negativnih posledica globalne nestašice poluprovodnika nego što se ranije očekivalo.

Analitičari predviđaju da će finansijski izveštaji evropskih kompanija pokazati rast dobiti od gotovo 47 odsto u trećem kvartalu, prema podacima Refinitiv IBES-a. Te prognoze su poslednjih dana revidirane naviše, što je pomoglo indeksu STOKS 600 da skoči prošle nedelje blizu avgustovskog najvišeg nivoa.

Evropske rudarske, kao i naftne i gasne kompanije, danas su među malobrojnim dobitnicima na tržištu akcija, a njihov rast je ohrabren usponom fjučersa sirove nafte na preko 85 dolara po barelu i porastom cena metala.

Deonice francuske biotehnološke kompanija Valneva su registrovale neverovatan uzlet od od 32,3 procenta, nakon što je firma izvestila o pozitivnim rezultatima u poslednjoj fazi ispitivanja svog kandidata za dopunsku vakcinu protiv kovida-19.

S druge strane, cena gasa u Evropi je, nakon jutrošnjeg kratkotrajnog pada ispod 1.000 dolara, u roku od sat vremena ponovo skočila iznad 1.100 dolara za 1.000 kubnih metara na londonskoj ICE berzi.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd