fbpx
Skip to main content
Burger

OPASNOST KOJA VREBA U SVAČIJEM FRIŽIDERU! Poznato koliko je opasno kada vidite na namirnicama oznaku E171

Foto: Profimedia
Emulgatori su aditivi koji se koriste u industriji hrane, pre svega da bi se obezbedio produženi vek namirnica

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) nedavno je dala preporuku da aditiv koji se koristi u slatkišima i kolačima više ne treba da se smatra sigurnim za konzumaciju. Ovaj nadzorni organ Evropske unije naveo je da široko korišćeni emulgator, poznat kao veštačka boja E171, koja se često može naći na etiketama pojedinih prehrambenih proizvoda, sadrži nanočestice titanijum-dioksida.

Upotreba ovog aditiva u hrani obustavljena je u Francuskoj još prošle godine.

IDETE KOLIMA NA MORE - ŠTA JE NAJVAŽNIJE DA URADITE? Priprema, planiranje, dokumenta - ovo treba da znate pre puta

IDETE KOLIMA NA MORE - ŠTA JE NAJVAŽNIJE DA URADITE? Priprema, planiranje, dokumenta - ovo treba da znate pre puta

Posao težak, zahtevan i odgovoran, ali i unosan: Domaćinstvo Miloševića godišnje proizvede oko 100.000 rasada!

Posao težak, zahtevan i odgovoran, ali i unosan: Domaćinstvo Miloševića godišnje proizvede oko 100.000 rasada!

Savremeni model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara: Ovako će izgledati novi fiskalni račun (FOTO)

Savremeni model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara: Ovako će izgledati novi fiskalni račun (FOTO)

Emulgatori su aditivi koji se koriste u industriji hrane, pre svega da se obezbedi produženi vek namirnica, da se poboljšaju izgled i ukus, i tako budu privlačniji za konzumiranje. Postoje liste emulgatora koji nisu štetni u određenim količinama, mada nije naznačeno koje su količine štetne i sistematizovane po grupama bolesti, odnosno organima na kojima prave oštećenje. U blažoj formi aditivi mogu da izazivaju glavobolje, migrene, alergije, zadržavanje tečnosti, oticanje, tahikardiju, povećanje pritiska i druge zdravstvene probleme.

- E 171 se uglavnom koristi kao sredstvo za izbeljivanje u slatkišima, žvakaćim gumama, glazurama za poslastice, ali i u kozmetičkim proizvodima, i u industriji boja i lakova. Ne preporučuje se za ljudsku upotrebu, jer sadrži nanočestice titanijum-dioksida, koje su veoma sitne i ne vide se golim okom. Istraživanjem u Francuskoj još je 2017. godine utvrđeno da upotreba E 171 ostavlja štetne posledice i da se ne preporučuje u ishrani, jer oštećuje DNK u ćeliji, prolazi kroz zid creva i tako oštećuje creva i ulazi u krv, a i taloži se i remeti organe. Takođe se resorbuje i kroz kožu preko kozmetičkih proizvoda - objašnjava za Biznis.rs nutricionistkinja Branka Mirković.

Posle istraživanja u Francuskoj i pregleda dokaza, EFSA je donela odluku da titanijum-dioksid nije bezbedan aditiv za hranu, međutim, Evropska komisija i države članice same će doneti odluku o zabrani u svojim državama.

Devojke, mladi, ručak, obrok, jelo, srednjoškolke
Devojke ručaju
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako Mirković kaže, poseban problem jeste uvoz prehrambenih poluproizvoda, odnosno kada naši proizvođači završavaju proces proizvodnje, tu su deklaracije vrlo problematične, kao i kontrola takvih proizvoda.

Dodala je da se negativne zdravstvene reakcije na hranu pojavljuju sporo, da je potrebno dosta vremena da bi se pokazale, kao i da je teško dokazati da je to od konzumiranja industrijski obrađene hrane.

- Kupujte svesno i promišljeno, razmislite dobro, jer ste vi odgovorni za svoje zdravlje. Čak i ako ste pročitali sitna slova na nekom proizvodu, koja ukazuju koliko isti sadrži emulgatora, znate li koji su emulgatori manje ili više štetni i u kojoj količini? Počnite trajno da razmišljate o tome da li je žvaka ili neka poslastica ili drugi proizvod bezopasan- naglasila je Mirković.

Ona ističe da postoji jasna klasifikacija emulgatora, pa osim grupe koja nije štetna za zdravlje, postoje i toksične grupe, opasne po zdravlje, sumnjive, koje izazivaju karcinom i slične bolesti.

 

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd