fbpx
Skip to main content
studenti

DA LI SU BRUCOŠI IZABRALI PRAVE FAKULTETE? Ovo su za njih omiljena zanimanja, ali evo šta traži TRŽIŠTE RADA!

Foto: Profimedia
Evidentno je da budući bruocoši redovno prate trendove na tržištu rada, kako je bilo i prethodnih godina. Izuzetak su studije medicine i ostalih medicinskih nauka

Pored konstantno velikog interesovanja za IT, ove godine je čak više od 6 maturanata konkurisalo na jedno mesto na smeru psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Osim toga, medicina, stomatologija i farmacija su kao i prethodnih godina u samom vrhu na listi želja budućih studenata , dok je primetan nastavak pada interesovanja za studije prava i ekonomije.

Meridianov humanitarni turnir: Čast je i obaveza pomoći maloj Sofiji

Meridianov humanitarni turnir: Čast je i obaveza pomoći maloj Sofiji

U više od 60 odsto kompanija u Srbiji uveden RAD OD KUĆE: Troškovi MANJI, a šta je sa POSLOM?

U više od 60 odsto kompanija u Srbiji uveden RAD OD KUĆE: Troškovi MANJI, a šta je sa POSLOM?

OBRATITE PAŽNJU NA NOVČANICE KOJE KORISTITE: Jedna od njih je najčešće FALSIFIKAT!

OBRATITE PAŽNJU NA NOVČANICE KOJE KORISTITE: Jedna od njih je najčešće FALSIFIKAT!

U kolikoj meri ponuda radnih mesta i trendovi na tržištu rada prate interesovanje budućih brocoša, sajt NajStudent.com je analizirao kroz podatke o ponudi poslova sa sajta Poslovi.Infostud.com.

Psihologija je natraženiji smer, medicina na drugom mestu 

Posmatrajući smer psihologija na svim fakultetima u Srbiji, vidljivo je da je na ukupno 328 mesta konkurisalo ukupno 1.371 maturanata, odnosno više od 4 na jedno slobodno mesto. Ovaj odnos je i najvidljiviji na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je skoro 6 i po maturanata konkurisalo na jedno mesto, kao i na Univerzitetu u Kragujevcu, gde se više od 5 kandidata nadmetalo za indeks na ovom smeru.

Na sajtu Poslovi.Infostud.com u proteklih godinu objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR i konkretno zanimanje psiholog.

Na drugom mestu po interesovanju je medicina, koju prate i ostale srodne nauke.

Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisalo je 2.306 budućih studenata, a slične brojke možemo videti i na stomatologiji i farmaciji, gde je takođe na slobodna mesta konkurisalo više od 2 kandidata.

Za medicinske nauke, iako je ovo više godina unazad najtraženija oblast za studiranje, ponuda posla na sajtu Poslovi.infostud.com nije u skladu sa interesovanjem maturanata. Tek oko 4% oglasa su bili namenjeni farmaceutima i stomatolozima, dok za medicinu kao primarnu oblast nije bilo oglasa, dok je među budućim studentima velliko interesovanje za ove studije (samo na medicini 2.300 kandidata, farmacija 1.363, stomatologija 1.251).

Kompjuter
Foto: Profimedia/ilustracija

IT i dalje popularan 

Ukoliko uzmemo u obzir fakultete gde je IT primarna oblast, ove školske godine smo imali preko 5.000 slobodnih mesta, gde je konkurisalo više od 8.000 maturanata. Najveća zaintesovanost je kao i prethodnih godina bila na Fakultetu organizacionih nauka, gde je na 820 mesta bilo 2.157 prijavljenih , kao i na smeru Informatika na Matematičkom fakultetu gde se 3 kandidata takmičilo za jedno slobodno mesto. Na ETF-u smo imali priliku da vidimo standardnu zainteresovanost, odnosno 1.082 kandidata je konkurisalo za 720 mesta. Takođe, možemo da izdvojimo smer Softversko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde smo imali 383 zainteresovana na 80 mesta (ukupno 2.920 prijavljenih na 2.684 mesta).

I svakako je zaključak da smo generalno na svim IT smerovima imali priliku da vidimo veći broj kandidata od broja slobodnih mesta (FTN Novi Sad, Elektronski fakultet Niš, Mašinski fakultet Beograd, PMF Novi Sad I PMF Niš, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu kao i FTN u Čačku).

Interesovanje maturanata za IT korelira sa potrebama tržišta, budući da postoji veliki broj oglasa upravo za radna mesta u ovoj oblasti. Skoro 25% oglasa je bilo namenjeno IT kandidatima, a najtraženije pozicije su bile: Java i JavaScript developer, PHP developer, C#/C++ Developer, .NET Developer.

Sve više maturanata bi na jezike, kao i na arhitekturu i građevinarstvo 

Osim psihologije, medicine i IT smerova, možemo primetiti da je veliko interesovanje i za studije engleskog jezika, kao i nemačkog, pošto je na svako slobodno mesto konkurisalo više od jednog i po studenta.

Izdvajaju se i arhitektura i građevinarstvo, gde smo primetili porast prijava na svim univerzitetima u Srbiji.

Osim navedenih smerova, veće interesovanje u odnosu na broj slobodnih mesta vidljiv je i na mašinstvu, političkim naukama, hemiji, biologiji, geografiji, smerovima za socijalni rad, žurnalistici, i pedagogiji (na svim univerzitetima).

Kad su u pitanju oglasi za posao u ovim oblastima, 5% oglasa u pretnodnih godinu dana je bilo vezano za mašinstvo, 4% za građevinu, skoro 3% oglasa za elektrotehniku, skoro 2% oglasa za pedagoške nauke, a 1,28% za arhitekturu .

pad ekonomije
Foto: Profimedia/ilustracija

Interesovanje za ekonomiju i pravo u padu 

Veliki broj oglasa je namenjen ekonomistima, kao i srodnim poslovima – preko 11% oglasa uz 4% oglasa za marketing i PR pozicije , a ove godine smo mogli da primetimo da je velika zainteresovanost bila samo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dok je na ostalim ekonomskim fakultetima bila manja zainteresovanost od broja slobodnih mesta.

Takođe, veliki broj konkursa je vezan za trgovinu i prodaju, preko 13% , a u ovim oblastima bi se svakako mogli pronaći studenti ekonomskih fakulteta. 

Kad je pravo u pitanju, u prethodnoj godini svega 2,5% oglasa je bilo raspisano iz ove oblasti, a primetan je pad u interesovanju maturanata, budući da će tek 75% slobodnih mesta na pravnim fakultetima biti popunjeno u junskom roku.

Sajt NajStudent.com je prikupio podatke o prvom upisnom roku na državnim fakultetima u Srbiji,pa je vidljivo da je na 33.937 slobodnih mesta konkurisalo 35.093 budućih studenata. Sa druge strane, na sajtu Poslovi.Infostud u proteklih godinu dana bilo je ukupno 26.814 oglasa za visokokvalifikovanu radnu snagu, odnosno konkursa gde je kao uslov navedeno visoko ili više obrazovanje.

U (ne)skladu sa potrebama tržišta rada 

Sudeći prema željama maturanata glavni kriterijum prilikom izbora jeste mogućnost zapošljavanja. Evidentno je da budući bruocoši redovno prate trendove na tržištu rada, kako je bilo i prethodnih godina. Izuzetak su studije medicine i ostalih medicinskih nauka, koje su se uvek dobro kotirale među budućim studentima, bez obzira što ponuda poslova iz ovih oblasti ne prati interesovanje za njih.

Neki od razloga sigurno mogu da budu što maturanti vide mogućnost zapošljavanja u inonstranstvu, kao i u državnim ustanovama koje konkurse za zapošljavanje raspisuju na druge načine.

Duvandžije ovo neće obradovati! Poskupele cigare u Srbiji: Pogledajte koliko sada koštaju!

Duvandžije ovo neće obradovati! Poskupele cigare u Srbiji: Pogledajte koliko sada koštaju!

Oglasilo se ministarstvo o NOVOM PRAVILNIKU ZA ZAPOSLENE I POSLODAVCE: Razjašnjeno ko će biti SANKCIONISAN!

Oglasilo se ministarstvo o NOVOM PRAVILNIKU ZA ZAPOSLENE I POSLODAVCE: Razjašnjeno ko će biti SANKCIONISAN!

STIGLO OBAVEŠTENJE VLADE: Ovo su nova pravila za TERETANE, FRIZERE, KLADIONICE I KAFIĆE!

STIGLO OBAVEŠTENJE VLADE: Ovo su nova pravila za TERETANE, FRIZERE, KLADIONICE I KAFIĆE!

Kako do stana sa 4.500 evra? Vrlo lako, u Srbiji novi propisi za STAMBENE KREDITE

Kako do stana sa 4.500 evra? Vrlo lako, u Srbiji novi propisi za STAMBENE KREDITE

KO JE OTIŠAO NA ODMOR, OTIŠAO JE, OD SUTRA NOVE MERE! Grci spremni na OŠTRE ODLUKE zbog velikog broja obolelih

KO JE OTIŠAO NA ODMOR, OTIŠAO JE, OD SUTRA NOVE MERE! Grci spremni na OŠTRE ODLUKE zbog velikog broja obolelih

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd