fbpx
Skip to main content
prijemni ispit

BEZ VEĆIH PRIMEDBI NA RANG-LISTE: Završeni prijemni ispiti na fakultetima, upis traje ove i sledeće nedelje

Foto: Profimeda/Ilustracija
Upis brucoša na univerzitete u zemlji počeo je u ponedeljak, a trajaće do kraja ove, pa i sledeće nedelje. Žalbi je bilo malo, pa su na većini fakulteta preliminarne rang-liste ostale i konačne.

Ovogodišnji prijemni ispiti nekima će ostati u sećanju po rekordnom broju kandidata, po maloj prolaznosti i velikom broju vukovaca ispod crte, a ponegde, pak, po pokazanom skoku u znanju prijavljenih.

Prema rečima dekana beogradskog Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Mila Tomaševića, upis studenata u prvu godinu počeo je pre dva dana, a žalbi nije bilo. Na dva studijska programa biće upisano 720 akademaca od 1.135 prijavljenih. Prijemnog ispita bilo je oslobođeno njih pedesetak sa diplomama sa državnih takmičenja iz matematike, fizike i informatike u trećoj i četvrtoj godini srednje škole.

VIŠE OD 700 GIMNAZIJALCA VIRTUELNO POSETILO KOMPANIJE KOJE SE BAVE DIGITALNIM POSLOVIMA

VIŠE OD 700 GIMNAZIJALCA VIRTUELNO POSETILO KOMPANIJE KOJE SE BAVE DIGITALNIM POSLOVIMA

KO JE EVOLUCIONO NAJBLIŽI ROĐAK KITU I KOJA JE VAKCINA SA KOJOM SLIČNA: Ova pitanja zadavala su najveće muke brucošima

KO JE EVOLUCIONO NAJBLIŽI ROĐAK KITU I KOJA JE VAKCINA SA KOJOM SLIČNA: Ova pitanja zadavala su najveće muke brucošima

PRVI INDEKSI PODELJENI - NEKI SU KONKURISALI NA TRI FAKULTETA: Četiri zanimanja koja su najprivlačnija budućim brucošima

PRVI INDEKSI PODELJENI - NEKI SU KONKURISALI NA TRI FAKULTETA: Četiri zanimanja koja su najprivlačnija budućim brucošima

- Rezultati testova su ove godine nešto slabiji, ali izgleda da su i zadaci bili teži - kaže prof. Tomašević. - Čini mi se da nije bez uticaja ni činjenica da su časovi već godinu i po, zbog epidemije kovida 19, skraćeni i proređeni, mada su svi ovi mladi ljudi imali posebne pripreme. Nadajmo se da će sledeća školska godina ipak biti po starom, uobičajenom režimu.

Ovakva situacija sa slabijim rezultatima svršenih srednjoškolaca "pogodila je" i neke druge fakultete, naročito tehničke. Međutim, slična je situacija bila i na medicini, na kojoj je konačna rang-lista objavljena u utorak, a upis počinje u subotu. Prema rečima prof. dr Petra Bulata, predavača na Medicinskom fakultetu i prorektora za nastavu UB, u nekim slučajevima možda jeste uočeno slabije znanje iz srednje škole, ali manja prolaznost je često i rezultat težih prijemnih ispita. To je bio slučaj sa medicinom.

- Na Medicinskom fakultetu ove godine prolaznost na prijemnom ispitu bila je 53,5 odsto, a prošle 65. Od 1.243 kandidata njih 672 je položilo. Mnogo vukovaca ostalo je ispod crte. Prijemni ispit je bio nešto teži - kaže Bulat.

Na beogradskom FON-u, po rečima PR Dragane Ivanović, ove godine prijavio se rekordan broj kandidata - 2.254. Biće upisano njih 820, od čega 385 na budžet.

- Žalbi je bilo malo i nijedna nije usvojena. Ova generacija imala je bolje rezultate od prethodne i bolje je uradila prijemni ispit - kaže Ivanovićeva.

SREDNJE ŠKOLE

Upis u srednje škole širom Srbije počeće takođe sledeće nedelje, a deca su već predala spiskove želja. Zvaničnim konkursom planirano je ukupno 76.877 mesta u gimnazijama, četvorogodišnjim stručnim školama i trogodišnjim profilima. Budući da ova generacija malih maturanata broji 68.013 đaka, veliki broj mesta i posle drugog roka ostaće nepopunjen.

VIŠI NIVO ZNANJA U NOVOM SADU

Na novosadskom Filozofskom fakultetu za četiri studijska programa: Srpski jezik i književnost, Srpska filologija u kontaktu sa slovačkom/mađarskom filologijom, Srpska književnost i jezik i Komparativna književnost sa teorijom književnosti, prijavilo se ukupno 60 kandidata. Prema rečima prof. dr Isidore Bjelaković, ove godine je kvalitet znanja đaka daleko bolji nego prethodnih, a više je i odlikaša. Žalbeni postupak je u toku, a upis počinje od nedelje.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd