fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić u Gospođincima: Otvoren gasovod "Balkanski tok" (VIDEO)

Foto: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav
Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice.

Otvaranju gasovoda Balkanski tok su prisustvovali ministar energetike Aleksandar Antić,  ambasador Ruske Federacije Aleksandar Boican-Harčenko, direktor "Srbija gasa" Dušan Bajatović, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, predsednik kompanije "Energotehnika Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

OTAC PREDSEDNIKA SE BORI ZA ŽIVOT: Vučić sa bratom Andrejem čeka vesti o ocu

OTAC PREDSEDNIKA SE BORI ZA ŽIVOT: Vučić sa bratom Andrejem čeka vesti o ocu

"Srbija je uvek bila jaka onoliko koliko je jedinstvena" Đorđe Milićević poželeo građanima Srbije srećne praznike

"Srbija je uvek bila jaka onoliko koliko je jedinstvena" Đorđe Milićević poželeo građanima Srbije srećne praznike

DEDA MRAZ, PODRUM, GARAŽA I BASTAĆ: Beogradski naprednjaci na originalan način čestitali novogodišnje praznike (VIDEO)

DEDA MRAZ, PODRUM, GARAŽA I BASTAĆ: Beogradski naprednjaci na originalan način čestitali novogodišnje praznike (VIDEO)

 

Pitanja novinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je jutros da će vrlo brzo, već za 10 ili 15 dana, biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

-Već od ponedeljka ćemo da vidimo, zajedno sa predstavnicima vlade i "Srbija gasa", da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje- rekao je Vučić, nakon otvaranja gasovoda Balkanski tok u Srbiji.

Na pitanje novinara kada će se plaćati priključak na gas po ceni od 780 evra, kao što je ranije najavio "Srbija gas", Vučić je rekao da lokalne samouprave sada uzimaju najviše novca za priključak na gas na ime taksi i da građani zato odustaju da izdvoje novac za priključak na gas i da ih to izađe oko 1.200 evra.

-Glupa nam je politika već decenijama da skupo naplaćujemo priključak na gas, jer onda ljudi ne žele da se odreknu oko 1.200 evra, jer im to izgleda skupo, iako bi im to bilo jeftinije nego tri godine da troše za čvrsta goriva. Zato ćemo da damo to po najnižim cenama, jer ćemo opet da imamo više novca - rekao je on i dodao: 

- "Srbija gas" sada omogućava plaćanje priključka u tri rate na tri godine, ali je opet visoka cena. Želim da objasnimo lokalnim samoupravama. Želimo da počnemo da naplaćujemo gas u većoj meri, pošto ćemo sada, kada imamo više gasa, kroz njegovu naplatu obezbediti više novca. Da ne govorim o tome da ćemo imati čistiji vazduh. Gas je najčistije gorivo, već za 10 ili 15 dana očekujte nove predloge i verujem da će Vlada najbrže moguće da prihvati nove mere koje će olakšati građanima kupovinu gasa -  naglasio je Vučić.

Vučić je naglasio da mora da se dovede gas u Valjevo i da će onda doći novi investitori i da samo tu treba uložiti između 50 i 60 miliona evra, ali i da gas mora stići i do Vladičinog Hana i da bi onda Teklas otvorio tu i drugu fabriku.

Obraćanje direktora "Srbija gasa"

Direktor "Srbija gasa" Dušan Bajatović rekao je jutros da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz "Balkanskog toka" trebati Evropi.

-Ovo je veliki dan! Srbija je već sada sigurna, sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu. Moram da naglasim da je tokom izgradnje gasovoda ugrađena najsavrmenija oprema, sa najsavremenijim materijalima se sve radilo. Razradićemo planove za ubrzanu gasifikaciju na kojoj insistira i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Bajatović i dodao: 

- Radićemo i na projektu gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd - Banjaluka. Otvoriće nam se ''Horgoš'', što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, verovatno, Severnom toku 1 i 2. Sve je urađeno u skladu sa evropskim normama i sve je ispunjeno što je tražila Energetska zajednica, u tehničkom, a i u komercijalnom smislu - rekao je Bajatović.

Obraćanje ruskog ambasadora u Srbiji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je dobro počela Nova godina i da će ovaj gasovod obezbediti sigurnost Srbiji, te da će potpuno biti obezbeđena energetska stabilnost Srbiji.

- Najlepši je ovo poklon za Novu godinu, da čim je nova godina počela imamo jedan veliki događaj u razvoju bilateralnih odnosa. Izgradnjom i puštanjem u rad "Balkanskog toka", dela gasovoda "Turski tok", od bugarske do mađarske granice, potpuno je obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost Srbije - izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Harčenko je, rano jutros, sa predsednikom Srbije, prisustvovao puštanju gasovoda u rad.

-Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji dalje mogućnosti za dalji razvoj unutrašnje infratsrutkure i potpuno će biti obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost i stabilne isporuke energenata- rekao je Harčenko.

On je dodao da se izgradnja gasne infrastrukture potpuno uklapa u smernice privrednog razvoja, koje je uoči Nove godine izneo predsednik Srbije.

-Ovaj gasovod obezbediće i energetsku sigurnost i šireg regiona, centralne Evrope- ukazao je Harčenko.

Ruski ambasador je naveo i da će gasovod pružiti dodatne mogućnosti za Srbiju, da postane još privlačnija za ulaganja, jer postaje i tranzitna zemlja za gas, a i uputio je reči zahvalnosti svima koji su radili na izgradnji gasovoda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je veliku zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija gasovodom "Balkanski tok" obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

- Ovaj projekat je veoma strateški važan za nas. Obezbedićemo energetsku sigurnost u Srbiji, veoma je važno da možete da obezbedite gas za svaku opštinu u Srbiji. Ovom prilikom dobijamo priliku da privučemo investitore, sve one koji žele da otvore fabrike zanimaće da li možemo da dostavimo gas. Predstoji nam mnogo posla - rekao je Vučić.

Vučić je u Gospođincima kazao da se sa tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda i ukazao na to da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

- Moram da podsetim da se dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivalo dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji. Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas - rekao je on.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

-Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnosti i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore. Gas će biti doveden u još mnoge opštine u kojima ga nema, a time ćemo direktno privući nove investitore da dođu i otvore fabrike. Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije. Naglasio bi i da će preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu - objasnio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Obilazak sistema "Balkanskog toka"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je svim prisutnima čestitao Novu godinu i pozdravio radnike, među kojima ima i veliki broj ruskih radnika koji rade na ovom projektu.

- Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Čestitam svima koji su radili. Ovaj projekat je velika i važna stvar za Srbiju. Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije! Sa ovim gasovodom Srbija je mnogo privlačnija za investitore, a i gas je čistiji i bolji za životnu sredinu. Sada idemo na 155 dolara na 1.000 kubnih metara, plus, 12 do 14 dolara će ići za transport gasa kroz naš sistem. Važno je sprovesti gasifikaciju svih delova Srbije jer gas dovodi investitore.  Mnogo niža cena, koja je veoma povoljna. Moram da naglasim, ovo  je izuzetno značajan momenat kako za našu zemlju i za srpsku privredu, tako i za stanovništvo Srbije - istakao je predsednik Vučić.

Direktor "Srbija gasa" Dušan Bajatović je upoznao predsednika Vučića sa karakteristikama gasa, navodeći da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa:

-Odavde ćemo početi da snabdevamo Srbiju, snabdevaćemo zemlju sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci. Imaćemo manje troskove za sistem i moći ćemo bolje da snadbevamo Srbiju sa te tri tačcke, nemamo dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100 odsto - istakao je Bajatović i naveo da su u gasovod ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

"Balkanski tok"

Otvaranje Balkanskog toka, kako je izjavio predsednik Vučić, je veliki dan za Srbiju i u ekonomskom smislu, za stanovništvo i industriju.

Inače, dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Gasovod "Turski tok" je projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša" koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope. Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok".

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd