fbpx
Skip to main content
električni trotinet

Segvej pregažen od strane električnog trotineta (VIDEO)

Foto: Profimedia
Šteta!

Kompanija "Segvej" kaže da će prekinuti proizvodnju svog istoimenog "ličnog transportera" na dva točka.

"Segvej PT" (PT - Personal Transporter), koji su rado iznajmljivali turisti i koristili američki policajci, čuven je i po padovima mnogih poznatih ličnosti.

Kompanija koja je hrabro tvrdila da će njihov "lični transporter" - platforma s drškom, na dva točka postavljena poprečno, promeniti način na koji se ljudi kreću, 15. jula konačno gasi proizvodnju ovog vozila, prenosi Beta.

SEAT će praviti električne trotinete i skutere

SEAT će praviti električne trotinete i skutere

U Norveškoj je svaki drugi auto na struju

U Norveškoj je svaki drugi auto na struju

Evo kako izgleda hrvatska fabrika super-automobila

Evo kako izgleda hrvatska fabrika super-automobila

Džudi Kai, predsednica "Segveja", izjavila je da je to vozilo steklo popularnost među turistima u većim gradovima Severne Amerike, Evrope, Azije, Južne Amerike i Bliskog Istoka.

Ali "Segvej PT" koji na širokoj platformi nosi putnika koji stoji, doneo je kompaniji u prošloj godini manje od 1,5 odsto njenog ukupnog prihoda.

Kompanija je saopštila da će 21 zaposleni - oni koji su sklapali "lične transportere" biti otpušten, još njih 12 odlazi kroz dva meseca do godinu dana, a pet će biti premešteno na druge poslove.

"Revolucija prevoza" koju je američki pronalazač Din Kejmen predviđao prilikom osnivanja kompanije 1999. godine, nikada nije osvojila mase u meri u kojoj je očekivao. Prvobitna cena vozila "Segvej" od oko 5.000 dolara bila je prepreka mnogim kupcima.

Osim toga, vožnja je bila zahtevna jer vozač mora da održava ravnotežu pod određenim uglom kako bi se vozilo kretalo napred, da skreće naginjanjem na jednu ili drugu stranu, a da koči naginjanjem unazad. Ako se težište vozača previše pomeri u bilo kojem pravcu, smesta se gubi kontrola i pad je neizbežan.

U nekim gradovima su zato ta vozila bila zabranjena.

Iako nije jasno šta je pronalazač mislio o tržištu kada je to napravio i ponudio, jer je to ipak velika i skupa, a ne sasvim pouzdana sprava, 2009. godine je kompaniju kupio britanski milioner Džim Heselden.

Novi vlasnik je ubrzo uspeo da pogine kada je "Segvej" kojim se sa svoje 62 godine vozio nedaleko od Londona, skrenuo i sleteo u jarugu duboku desetak metara.

Predsednik Džordž V. Buš je 2003. izbegao povredu kada se smandrljao sa "Segveja" u letnjikovcu svojih roditelja u Kenebankportu, u državi Mejn.

Kamerman koji je vozio "Segvej", naleteo je na Juseina Bolta 2015. godine dok je taj jamajčanski sprinter trčao pobednički krug posle trke na 200 metara u Pekingu. Bolt nije povređen i kasnije se šalio zbog sudara.

"Segvej" se 2017. godine upustio u unosan posao sa električnim trotinetima, baš zato što su, suprotno njegovom prvom vozilu, laki, jeftini i jednostavni, te su zaposeli gradske ulice.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd