fbpx
Skip to main content
Fabrika automobila

BEZ UVREDE, ALI IZGLEDA SMEŠNO: Ovo je najprodavaniji električni auto na svetu - košta manje od 4.000 EVRA (VIDEO)

Foto: Profimedia
Kineski proizvođač Wuling prodao je u prva dva meseca ove godine preko 56.000 primeraka ovog malog vozila na struju.

Model Hong Guang došao je u žižu javnosti nakon što je u januaru i februaru nadmašio po prodaji Teslin Model 3 i postao trenutno najprodavaniji električni auto na svetu.

Objektivnosti radi, reč je o vozilu koje je neuporedivo jeftinije i znatno manje od Teslinog automobila, a ni sadržajima ni funkcijama ne može da mu parira.

Hong Guang je nešto veći od Smarta ForTwo, ali ima mesta za četiri putnika, dok se zadnja klupa po potrebi može oboriti čime se dobija čak 740 litara korisnog prtljažnog prostora.

Partneri kompanije Wuling u proizvodnji ovog automobila su kineski SAIC Motor i američki General Motors, a vozilo se u Kini prodaje za svega 28.800 juana (oko 3.700 evra).

Proizvođač tvrdi da sa punom baterijom Hong Guang može da pređe do 170 km, dok je maksimalna brzina svega 100 km/h. U svakom slučaju, dovoljno za korišćenje u urbanim sredinama i vožnju na kraćim relacijama.

Hong Guang je lanisran u Kini prošlog leta i postao je u međuvremenu veoma popularan, o čemu svedoče rezultati prodaje u prva dva meseca ove godine.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd